Целта е да не се допусне използването на публичен ресурс от некоректни платци към бюджета

Във връзка с проектите, включени в Националната инвестиционна програма, както за първостепенните разпоредители с бюджет, така и за общините е предприета нова административна мярка за повишаване на събираемостта на приходите. Всички проекти по инвестиционната програма ще бъдат обект на постоянен мониторинг от страна на Националната агенция за приходите относно коректното начисляване и внасяне на дължимите данъци и задължителни осигурителни вноски.

Целта е да не се допусне използването на публичен ресурс от некоректни платци към бюджета.

Това стана ясно по време на изслушването в парламента на служебните министри на финансите и регионалното развитие Людмила Петкова и Виолета Коритарова. Те бяха извикани от БСП, за да дадат информация относно инвестиционната програма за общински проекти, която се изпълнява със средства от държавния бюджет.

Като мотив за изслушването лидерката на БСП Корнелия Нинова каза: „политическата нестабилност". Според нея именно това създавало у кметовете липса за несигурност и незнание какво ще се случи с проектите.

"Прогнозно за реализиране на  програмата на общините са предвидени средства в размер на 1.2 млрд. лв., от които 450 млн. лв. вече са преведени по сметките на МРРБ. За финансиране на съответните плащания по сключени споразумения – 400 млн. лв. и 50 млн. лв. за превозвачи. Тези средства бяха заделени по набирателна сметка към МРРБ към края на 2023 г., като през 2024 г. средствата бяха възстановени в централния бюджет и въз основа на акт на МС Министерство на финансите поетапно предоставя тези средства към МРРБ в зависимост от необходимостта за финансиране на общински проекти", каза пред депутатите финансовият министър Людмила Петкова. 

Тя отбеляза, че възстановяването на средствата от МРРБ по централния бюджет не е допълнителен приход за 2024 г., а е възстановен разход и не оказва влияние върху бюджетното салдо на касова основа, но би могло да окаже влияние върху салдото на начислена основа в зависимост от разплащанията по проекти.

Петкова даде и информация относно постъпилите във финансовото министерство предложения от общините за промени. 

За нови и съществуващи улици и тротоари и съоръженията и принадлежностите към тях – 348 броя, за нови и съществуващи общински пътища и съоръженията и принадлежностите към тях – 120 броя,
водоснабдителни и канализационни системи и съоръжения - 242 броя, сгради, публична общинска собственост, в които се предоставят обществени услуги – 124 броя, обекти на общинската спортна инфраструктура – 45 броя, благоустройствени строежи и дейности в населените места - 141 броя.

"С цел обезпечаване изпълнението на програмата в МРРБ е създаден отдел – "Общински проекти и благоустройство", той е пряко ангажиран с постъпилите предложения като негова основна дейност е да ги преглежда и да проверява обхвата не дейностите включени в тях и други изисквания в съответствие с законовите разпоредби", обясни и служебният министър Коритарова. 

Дирекция ще бъде създадена и към финансовото министерство, уточни Петкова. Тя ще се казва: "Контрол върху капиталовите инвестиции". Идеята е да се развие и да има капацитет да поема цялата капиталова програма. Сега се разглеждал добрият опит и практика на държавите членки.

Тя отбеляза, че МРРБ не класира проектите, то само проверява съответствията със закона. 

От думите й стана ясно, че новият отдел констатирал, че 20% или около 250 от постъпилите заявления са с констатирани пропуски и неточности като за тяхното отстраняване за уведомени съответните общини с писма.

Коритарова също даде информация  какво е разпределението на сключените към момента споразумения.

За ВиК обекти – 158 споразумения на приблизителна стойност 500 млн., за благоустройствени дейности – 81 на стойност 201 млн., за реконструкция на общински пътища – 120 споразумения на стойност 441 млн., за 
улици и тротоари – 261 на стойност 440 млн., за сгради, читалища, детски градини и др. – 61 на стойност 154 млн., за спортна инфраструктура – 34 на стойност 167 млн. лв. Има и други 8 споразумения с различен от изброения предмет на инвестиция на стойност 16 млн. лв.