Спомняте ли си масовото възмущение на хората заради идеята на здравния министър Петър Москов пациентите да оставят идентификационни отпечатъци в болници и аптеки, за да се контролира реалното ползване на здравни услуги? Как ли биха реагирали те обаче ако знаеха, че в много американски болници електронното здравеопазване е стигнало до там да следи къде се намира всеки пациент, лекар или апарат във всеки един момент?
Системите за позициониране в реално време в здравеопазването не са филм от бъдещето, а реалност, върху която се работи дори в България. На една от последните сесии на Националния иновационен фонд към Министерството на икономиката компанията „Телелинк“ получи 238 151 лева за проекта „Изследване и разработване на иновативен модел за проактивно здравеопазване“. Зад тази твърде обща формулировка се крие

система за позициониране в реално време в болниците.

„Тя ще работи по съвършено различна технология в сравнение с американските системи, които засега са единствените в света“, обяснява Мирослав Гечев, ръководител на отдел „Корпоративни продажби Системна интеграция“ в „Телелинк“.
В конкретния случай иновационният фонд е подкрепил с 50% необходимата сума за разходите за концепцията за системата. Оттам нататък компанията, която е един от най-големите системни интегратори на Балканите, се ангажира да вложи собствени средства за крайния продукт. Концепцията е изготвена през октомври м.г.и в момента се работи по самата система.
„Идеята ни още в самото начало беше тя да стъпва на три основи: носими устройства, които да дават информация за жизнените показатели на пациента, система за позициониране вътре в сградата и аналитична част“, обяснява Гечев.
В „Телелинк“ срещат една изглеждаща непреодолима трудност още на първата права от работата. Въпреки че сензори за отчитане на пулс, кръвно налягане, температура и други показатели днес има в най-различни мобилни устройства, нито едно от тях не може да служи за медицински цели. Оказва се, че в световен мащаб е страшно трудно да се намери доставчик на мобилни устройства, годни за диагностика. Самите сензори съществуват, но няма удобен начин да се носят от пациентите. При това инженерите на „Телелинк“ се целят доста високо – на тях им трябват устройства, които да могат да отчитат и позицията на пациента, например дали е седнал, легнал и т.н. „Смисълът на тази информация е да се знае например от какво се увеличава или намалява пулсът на болния. Дали от изкачване на стълби, дали от ходене“, дава пример Гечев.
Самата система за позициониране представлява нещо като GPS, но с много голяма точност на ниво сграда, помещение или част от помещение, тъй като трябва да дава данни за местоположението вътре в сградата.

Повече - в книжното тяло