Нереално малко е произведената продукция - или нямат клиенти, или много крият

Кметовете, а не агенция “Митници” да контролират декларирането и плащането на акцизите от малките обекти за варене на ракия, решиха в сряда депутатите. Те приеха на първо четене три проекта за промени в Закона за акцизите - на Валери Симеонов от ПФ, на Петър Славов от РБ и на Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ. Четвъртият на Емил Димитров от ПФ бе отхвърлен. Идеята е да се обединят.

“Кметовете са най-близо до тези обекти и са заинтересовани да получават акциза в приход на общинатa”, каза шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. 1576-те казана за дестилиране в малки населени места затруднявали митниците да ги контролират реално.

“За 2015 г. произведения от малките дестилерии алкохол е около 270 хил. л, разделено на броя им, излиза, че всеки от тях е произвеждал средно по 15 литра алкохол на месец, което не отговаря на истината”, каза Стоянова. И добави - “или те не работят достатъчно, защото нямат клиенти, или просто много крият”.

Проектът на Менда Стоянова предвижда за производителите, вносителите и продавачите на уреди за дестилация да се води регистър към икономическото министерство.

“Остана различието за размера на казаните. Освен 1000 или 500 литра, нерешен е още един важен въпрос, който аз също не съм предложила в нашия проект”, каза Стоянова. Това бил въпросът с обективния контрол какво и колко се изварява. Според депутатката от ГЕРБ има един начин за това - чрез измервателни уреди.