Висок градус на пазара на алкохол

  • 1
authorАвтор: Драгомир Николов

Висок градус на пазара на алкохол

Битка срещу сивия сектор или битка на големите срещу малките? Двете версии се сблъскаха челно в началото на 2016 г., когато протести на казанджии белязаха новата регулация, забраняваща свободното варене на ракия в селските казани от 1 януари до 30 юни.

Логиката на промяната, за която настояваше от години Националната лозаро-винарска камара, е че беритбата на плодове в България масово започва от началото на юли и до края на годината всичко вече е изварено. Гроздето се бере още по-късно, в началото на есента, но и при него варенето традиционно приключва преди Коледа. Затова в първите шест месеца на годината казаните могат да работят само след уведомление на Агенция „Митници“ и в присъствието на нейни служители.

Индустриалните винпроми многократно повтаряха, че през зимните месеци част от казаните всъщност варят на тъмно нелегален алкохол. По техни изчисления става дума поне за 30 млн. литра. „Сивият сектор на пазара на алкохол варира между 30 и 50%, като държавата губи годишно от акциз и неплатен ДДС между 60-70 млн. лв.“, коментира шефът на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Според последните официални данни на Министерство на икономиката, за 2014 година, декларираното производство на плодова ракия е 625 356 литра Сравнено с общото производство на твърд алкохол в страната - близо 34 милиона литра за същата година, излиза, че легалната плодова ракия е едва 1,8 процента. При това ситуацията в предишни години е била далеч по-лоша - през 2011 г. легално произведената плодова ракия е била едва 87 151 литра, т.е. за четири години декларираното количество се е увеличило повече от четири пъти, въпреки че консумацията на алкохол не се е променила драстично.

Още един аргумент, който доказва основанията на големите винпроми, е в заловените над 367 000 литра нелегален алкохол от Агенция „Митници“ за последните 3 години. Министерството на финансите пък отчита ръст в пъти при събираемостта на акциз от селските казани при новата регулация. За първите три месеца на тази година приходите от акциз са 120 748 лева, сравнени с едва 38 089 лв. за същия период на 2015 година.
Протестите на казанджиите обаче продължават периодично и до момента, главно заради въведеното със същата законодателна промяна изискване казаните с обем от 500 литра и нагоре да се третират като винпромите. Тоест да се регистрират с лиценз, като акцизен склад.

„Преди това важеше за казаните от 1000 литра и нагоре. Сега, като го свалиха на 500 литра, ще трябва да регистрираме нови фирми, да вадим нови разрешителни, включително и акт 16, така ни удариха. Ако имаш два по-малки казана, по 350 литра например, пак надхвърляш ограничението. Не всички имат средства за цялата разправия около лицензите, някои колеги направо затвориха“, оплакват се казанджиите. 300 от тях протестираха и в първата седмица на юни на главен път Е 79 в Кресна.
Извън противопоставянето между малки и големи, картината на пазара показва увеличение на производството и продажбите на алкохол през 2015 година.
Последните данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното показват двоен ръст в производството на винзаводите и избите през миналата година - от 74 695 135 л през 2014 г. до 136 680 527 л през 2015 г. Подобен тренд се наблюдава и при преработеното грозде – от 108 945 тона през 2014 г. до 195 860 тона през 2015 г. Миналата година България е изнесла повече от 50 млн. литра вино, а вътрешното потребление е било близо 120 млн. литра.

Индустриално произведената гроздова ракия в България традиционно варира между 8,1 и 8,3 милиона литра. Единствено през 2013-та са произведени над 10 милиона литра.
По данни на „Nielsen България“* продадените количества ракия са намалели с 5 % през 2014-та в сравнение с предходната 2013 година, но през 2015-та отново са се увеличили, и то с 8,6 на сто.

Любопитна тенденция на пазара е, че чувствително нарастват продадените литри алкохол с анасон. Отново по данни на Nielsen този ръст е от цели 14 % през 2015-та спрямо 2014-та. Продажбите в лева на анасоновите напитки също имат двуцифрен ръст от 11,8 на сто.

При виното продадените литри са с 15,4 % повече през 2015 г. спрямо 2014 година. Български вина са спечелили 150 златни отличия на международни конкурси.
Според информацията на Националната лозаро-винарска камара 34% от всички продажби на високоалкохолни напитки на легалния пазар се държат от ракията. Следва водката с 30% пазарен дял, на трето място е уискито. Информацията от Националния център по обществено здраве и анализи допълва картината. Според нея през 2014 година всеки седми българин всеки ден е употребявал твърд алкохол - ракия, водка, мастика или уиски. Това са 13,8% от хората на възраст между 25 и 64 години.

*На база продажби в обем/стойност, докладвани от Nielsen чрез ритейл одит данни за алкохоли, за периода от декември/януари 2013 г. до октомври/ноември 2015 г., тотал България без дискаунтъри.


Ще има ли европари за избите?

Нито един проект за модернизиране на българското винопроизводство няма да получи евросубсидии по Програмата за развитие на селските райони до 2020 г., алармират периодично от Националната лозаро-винарска камара. Причината е, че секторът не е определен като приоритетен по програмата и всеки винен проект ще получава с 35 точки по-малко от проектите за производство на плодове, зеленчуци, месо и мляко, определени като приоритетни. „Станахме свидетели на смешни спорове дали гроздето е плод или не е. Експертите от министерство на земеделието дори посочиха, че десертното грозде е плод, а виненото не е. Обидно е това, което се случва“, разказаха на поредица от срещи с медиите шефовете на камарата. „Сектор винопроизводство е чувствителен и модернизацията е задължителна. Ще ви дам пример - след всеки дъжд гроздето се пръска с хеликоптери. Миналата година си купихме 5 трактора и разходите ни за пръскане намаляха с 40%. Освен това бъчвите в избите трябва да се сменяват на всеки 5 години“, разясни наскоро шефката на една от големите винарски изби.

„Категорично, проекти за модернизация на винзаводи по новата Програма за развитие на селските райони ще бъдат одобрени. Целият ресурс по мярката е 270 млн. евро до 2020 г. Толкова много средства не могат да бъдат изразходвани от производителите на плодове, зеленчуци, месо и мляко, така че със сигурност ще останат средства за винопроизводство“, е официалната позиция от Министерство на земеделието и храните. „Ако направим виното чувствителен и приоритетен сектор, то тогава целият този ресурс ще бъде усвоен от винопроизводители, защото те могат да заявят проекти за 2-3 млрд. лв. Тогава нито един за преработка на плодове и зеленчуци няма да може да се финансира“, мотивира се земеделският зам.-министър Васил Грудев.


Къде е най-евтин алкохолът

Изследване на платформата за онлайн резервации на ресторанти и заведения alakart.bg показва, че уискито в Испания и Италия е по-евтино от това в България. Сравнявана е цената на бутилка Johnnie Walker Red Label 700 ml. В Япония тя струва около 10 евро, в Италия се продава за 11.70 евро, в Испания - 12 евро, 13 евро в Люксембург. В България същата бутилка се продава за около 13.30 евро (25 лева).
В Турция, в Швеция и в Обединеното кралство цените са доста по-високи. Там уискито бутилка Johnnie Walker струва съответно 26 евро, 26,50 евро и 27 евро.
Според това изследване най-евтин е алкохолът в Замбия и в Албания.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Забраняват по-стари дизелови коли в градовете в Германия

Германските градове вече могат да забраняват движението на по-стари дизелови автомобили по определени улици макар забраните за по-големи градски зони да са по-проблемни. Това се посочва в решение на Федералния административен съд на Германия, публикувано късно снощи, предаде БТА.  Съдът взе решението по принцип преди почти три месеца, но мотивите,

Израел спира вноса на селскостопанска продукция от Турция

Израел спира вноса на селскостопанска продукция от Турция

Израелският министър на земеделието Ури Ариел обяви, че Израел спира вноса на селскостопанска продукция от Турция, предаде турската частна телевизия НТВ. Ариел съобщи за решението в Туитър. "Няма да подкрепяме страна, която лицемерно се опитва да поучава Израел", написа министърът. Според данни на турското министерство на икономиката износът на

Забраняват да се продава насипно сирене от палма

Забраняват да се продава насипно сирене от палма

Имитиращите продукти - на отделни щандове и само пакетирани Забрана върху насипната продажба на сирене с палмово масло предлага министерството на земеделието. Промяната е разписана в наредбата за изискванията към млечните продукти, обявена за обществено обсъждане преди дни. Досега тези продукти можеше да се продават на грамажи на специални точки

Порожанов: Качеството на българското розово масло е влошено от вносно (Снимки)

Порожанов: Качеството на българското розово масло е влошено от вносно (Снимки)

Качеството на българското розово масло се компрометира, тъй като се смесва с внесено от Иран, Тунис и Турция. След това се продава на международните пазари като български продукт. Негативният ефект е понижаване на цената му. Това заяви в Карлово министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, който пристигна спешно в региона заради протестите

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

"Виваком" пуска смартфони с намаление, има и за 98 ст.

"Виваком" пуска смартфони с намаление, има и за 98 ст.

“Виваком” пуска с намалени цени различни модели смартфони в магазините си до 21 май. По време на инициативата, наречена “Оранжев уикенд”, телефоните ще се продават в пакет с план SMART L+. Сред намалените апарати са модели на “Моторола”, “Нокиа”, “Самсунг”, HTC и други. Смартфоните се предлагат на цени от 0,98 до 29,98 лв.

Тръгват европейските пари за смяна на печките

Тръгват европейските пари за смяна на печките

21 общини в страната ще могат да подобрят качеството на атмосферния въздух благодарение на 111 млн. лв., които Оепративна програма „Околна среда“ им отпуска. Проектът „Мерки за подобряване на атмосферния въздух“ от приоритетна ос 5 се отваря до началото налятото, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

“Алибаба” ще доставя стоки за Европа от летището в Пловдив

“Алибаба” ще доставя стоки за Европа от летището в Пловдив

Китайските концесионери първо ще удължат пистата, правят и жп връзка Пловдивското летище скоро ще се превърне в транспортен хъб с пътнически и карго терминали. Това увери китайският концесионер HNA GROUP, който взема аеропорта за 35 г. Представители на компанията направиха първата си визита в Пловдив и проведоха срещи с областния управител

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

Най-коментирани

Варна домакинства на първия по рода си българо-китайски форум

Варна домакинства на първия по рода си българо-китайски форум

Над 50 фирми, клъстери и образователни институции са се регистрирали за участие в първия по рода си българо-китайски форум "Международни клъстерни политики“ (BCF 2018), който ще се проведе във Варна. Форумът е под егидата на Областния управител на Варна Стоян Пасев. Сред официалните гости са проф. Ли, директор на Институт "Конфуций" в Бон,

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Нанков открива утре дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие дискусионен форум "Новите инвестиции във ВиК инфраструктура" от 10.00 ч. утре - 22 май, в "София хотел Балкан", съобщиха от министерството. Модератор на организираното от Министерството на регионалното развитие и благоустройството събитие ще бъде заместник-министър

Мария Габриел: Балканите имат нужда от мост на технологиите

Мария Габриел: Балканите имат нужда от мост на технологиите

Събитието за Запдните Балкани в София се сключва в уникален за България и Европа момент. Това каза еврокомисарят Мария Габриел при откриването на форум "Балканите в европейската интеграция". "Днес чертаем картината на света, който ще дойде. Това е моментът, в който свързаме минало и бъдеще. Ако има място на съвместно живеещи от столетия култури и

КЗК проверява сделката за банка  “Виктория”

КЗК проверява сделката за банка “Виктория”

Комисията за защита на конкуренцията ще извърши анализ на сделката за банка “Виктория”. Това става ясно от съобщение, публикувано на сайта на регулатора. Всяко заинтересовано лице може да представи информация или да изрази писмено становище относно сделката, посочват от КЗК. Според антимонополния орган тя ще окаже въздействие върху пазара в

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Дончев: Средствата за ВиК сектора в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че средствата за ВиК сектора в България в следващия европейски бюджет ще са със сходен обем. Номинално средствата за кохезионна политика, като предложение на ЕК, са същите като предишния програмен период, допълни министърът. Голямото предизвикателство, дори при ползването на еврофинансиране,

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Увеличават екотаксата за коли над 10 г. с 43 лв.

Екотаксата за коли, които са над 10 г., която се плаща еднократно при първа регистрация, се увеличава с 43 лв. и от сегашните 267 става 310 лв. Плаща се само за леки, лекотоварни коли под 3,5 тона и автомобили с висока проходимост. Това показват приложенията към пакет от документи, които Министерството на околната среда и водите пусна за

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите ще изкупят максимално възможно количество розов цвят

Дестилериите, които преработват розов цвят, ще изкупят максимално възможно количество дори и надвишавайки производствените си капацитети. Подобна договорка е постигната след тричасова среща на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов с представители на розопроизводители, преработватели, кметове и депутати,

Тръгват европейските пари за смяна на печките

Тръгват европейските пари за смяна на печките

21 общини в страната ще могат да подобрят качеството на атмосферния въздух благодарение на 111 млн. лв., които Оепративна програма „Околна среда“ им отпуска. Проектът „Мерки за подобряване на атмосферния въздух“ от приоритетна ос 5 се отваря до началото налятото, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

От 1 юли Китай намалява тарифите за вноса на автомобили и компоненти

От 1 юли Китай намалява тарифите за вноса на автомобили и компоненти

Вчера Комисията за митнически тарифи към Китайския държавен съвет публикува информация, според която от 1 юли тази година тарифите за вноса на автомобили, които бяха поотделно 25% и 20%, ще спаднат до 15%, а тези на автомобилните компоненти се намаляват до 6% от предишните 8%, 10%, 15%, 20% и 25%, съобщи bulgarian.cri.cn.

Петър Курумбашев е един от организаторите на дни на водородните технологии в София

Петър Курумбашев е един от организаторите на дни на водородните технологии в София

Петър Курумбашев, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, е един от организаторите на Hydrogen Summit – Среща на високо ниво по въпросите на водорода, която ще се проведе на 28 май (понеделник) от 10:00 часа в зала 8 на Националния дворец на културата, съобщиха от екипа му.

Българин от Канада произвежда бронирани автомобили в Самоков

Българин от Канада произвежда бронирани автомобили в Самоков

Първите три са готови, целта е да доставят за армията Кортеж от няколко тежки джипа, полицейски мерцедес пилотка, бронирани лимузини в средата на кортежа и огромен шевролет с някакво съоръжение на покрива в края на кортежа. Колите се придвижват бавно по прашните улици на арабски град, а надписите на арабски и английски обясняват,

Предлага се социалната пенсия за старост да стане 125,58 лв. от 1 юли

Предлага се социалната пенсия за старост да стане 125,58 лв. от 1 юли

Предлага се от 1 юли 2018 г. нов размер на социалната пенсия за старост - 125,58 лв. месечно. Това е заложено в проект на постановление на МС за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, публикуван за обществено обсъждане на страницата на МТСП. В доклада на социалния министър Бисер Петков се посочва,

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковата регулация

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковата регулация

Конгресът на САЩ прие закон, който смекчава банковите регулации, въведени след финансовата криза от 2008 г. за избягване на нов срив, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Камарата на представителите одобри с голямо мнозинство - 258 на 159 гласа - текста, който вероятно скоро ще бъде подписан от президента Доналд Тръмп.

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът А1 прави от GSM-ите банки (Обзор)

Телекомът с ново име и нови предложения Въвежда стандарт за услугите, ако не се спазва, има компенсации за клиентите “Мтел” си смени името и стана А1, а заедно с това даде заявка да превърне телефона в портфейл. Смяната започна точно в 11,30 часа във вторник. Първо сайтът на телекома стана А1.bg вместо mtel.bg.

Петр Келнер поиска от КЗК разрешение да купи Нова тв

Петр Келнер поиска от КЗК разрешение да купи Нова тв

Чешкият милиардер Петр Келнер купува “Нова броудкастинг груп” чрез инвестиционната си компания PPF Group. За сделката бе съобщено през февруари и за нея е поискано разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Сделката оценява 100% от бизнеса на медията на 185 милиона евро. Ако регулаторът разреши,

Борисов спира наредба, давала монопол  на млекари

Борисов спира наредба, давала монопол на млекари

От 500 фирми щели да останат девет Промените в наредбата за схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко” са отложени от премиера Бойко Борисов. Това става ясно от стенограма от заседанието на кабинета. Те ще бъдат разгледани след среща с ресорните министри. Според Борисов смисълът на програмата е да имаме по-здрави деца.

Порожанов: Изстреляхме почти половината от ракетите срещу градушки за сезона

Порожанов: Изстреляхме почти половината от ракетите срещу градушки за сезона

До момента сме изстреляли почти половината от запаса ракети срещу градушки, който имаме за целия сезон, което налага да доосигуряваме ракети. Това каза земеделският министър Румен Порожанов в предаването „Лице в лице” по Би Ти Ви. Той посочи, че за първа година толкова рано – още от април, градоносни облаци с наситени ядра са навлезли в страната.

Китайски гигант за камиони има интерес за производство в България

Китайски гигант за камиони има интерес за производство в България

Най-големият китайски производител на тежкотоварни автомобили проявява интерес към производство в България. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта. Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Велик Занчев се срещна с представители на ръководството на компанията.

Външният министър на Аржентина: Искаме сътрудничество с България в туризма, фармацията и високите технологии

Външният министър на Аржентина: Искаме сътрудничество с България в туризма, фармацията и високите технологии

“Макар ние в Аржентина да имаме добри плажове, всички мои сънародници са чували за вашите “Златни пясъци” и много от тях биха желали да дойдат на море в България.” С тези думи министърът на външните работи и на вероизповеданията на Република Аржентина Хорхе Фори посрещна в кабинета си в Буенос Айрес българския вицепремиер и министър на външните

Мтел стана А1

Мтел стана А1

Мтел вече се казва А1 България. Точно в 11,30 шефът на телекома Александър Димитров обяви смяната на бранда. Новото име идва от австрийския собственик на българския оператор. Основната цел на промяната е като А1 да се вслушаме все повече в мнението на клиентите, каза Димитров. Ставаме силна международна марка,