Висок градус на пазара на алкохол

  • 1
authorАвтор: Драгомир Николов

Висок градус на пазара на алкохол

Битка срещу сивия сектор или битка на големите срещу малките? Двете версии се сблъскаха челно в началото на 2016 г., когато протести на казанджии белязаха новата регулация, забраняваща свободното варене на ракия в селските казани от 1 януари до 30 юни.

Логиката на промяната, за която настояваше от години Националната лозаро-винарска камара, е че беритбата на плодове в България масово започва от началото на юли и до края на годината всичко вече е изварено. Гроздето се бере още по-късно, в началото на есента, но и при него варенето традиционно приключва преди Коледа. Затова в първите шест месеца на годината казаните могат да работят само след уведомление на Агенция „Митници“ и в присъствието на нейни служители.

Индустриалните винпроми многократно повтаряха, че през зимните месеци част от казаните всъщност варят на тъмно нелегален алкохол. По техни изчисления става дума поне за 30 млн. литра. „Сивият сектор на пазара на алкохол варира между 30 и 50%, като държавата губи годишно от акциз и неплатен ДДС между 60-70 млн. лв.“, коментира шефът на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Според последните официални данни на Министерство на икономиката, за 2014 година, декларираното производство на плодова ракия е 625 356 литра Сравнено с общото производство на твърд алкохол в страната - близо 34 милиона литра за същата година, излиза, че легалната плодова ракия е едва 1,8 процента. При това ситуацията в предишни години е била далеч по-лоша - през 2011 г. легално произведената плодова ракия е била едва 87 151 литра, т.е. за четири години декларираното количество се е увеличило повече от четири пъти, въпреки че консумацията на алкохол не се е променила драстично.

Още един аргумент, който доказва основанията на големите винпроми, е в заловените над 367 000 литра нелегален алкохол от Агенция „Митници“ за последните 3 години. Министерството на финансите пък отчита ръст в пъти при събираемостта на акциз от селските казани при новата регулация. За първите три месеца на тази година приходите от акциз са 120 748 лева, сравнени с едва 38 089 лв. за същия период на 2015 година.
Протестите на казанджиите обаче продължават периодично и до момента, главно заради въведеното със същата законодателна промяна изискване казаните с обем от 500 литра и нагоре да се третират като винпромите. Тоест да се регистрират с лиценз, като акцизен склад.

„Преди това важеше за казаните от 1000 литра и нагоре. Сега, като го свалиха на 500 литра, ще трябва да регистрираме нови фирми, да вадим нови разрешителни, включително и акт 16, така ни удариха. Ако имаш два по-малки казана, по 350 литра например, пак надхвърляш ограничението. Не всички имат средства за цялата разправия около лицензите, някои колеги направо затвориха“, оплакват се казанджиите. 300 от тях протестираха и в първата седмица на юни на главен път Е 79 в Кресна.
Извън противопоставянето между малки и големи, картината на пазара показва увеличение на производството и продажбите на алкохол през 2015 година.
Последните данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното показват двоен ръст в производството на винзаводите и избите през миналата година - от 74 695 135 л през 2014 г. до 136 680 527 л през 2015 г. Подобен тренд се наблюдава и при преработеното грозде – от 108 945 тона през 2014 г. до 195 860 тона през 2015 г. Миналата година България е изнесла повече от 50 млн. литра вино, а вътрешното потребление е било близо 120 млн. литра.

Индустриално произведената гроздова ракия в България традиционно варира между 8,1 и 8,3 милиона литра. Единствено през 2013-та са произведени над 10 милиона литра.
По данни на „Nielsen България“* продадените количества ракия са намалели с 5 % през 2014-та в сравнение с предходната 2013 година, но през 2015-та отново са се увеличили, и то с 8,6 на сто.

Любопитна тенденция на пазара е, че чувствително нарастват продадените литри алкохол с анасон. Отново по данни на Nielsen този ръст е от цели 14 % през 2015-та спрямо 2014-та. Продажбите в лева на анасоновите напитки също имат двуцифрен ръст от 11,8 на сто.

При виното продадените литри са с 15,4 % повече през 2015 г. спрямо 2014 година. Български вина са спечелили 150 златни отличия на международни конкурси.
Според информацията на Националната лозаро-винарска камара 34% от всички продажби на високоалкохолни напитки на легалния пазар се държат от ракията. Следва водката с 30% пазарен дял, на трето място е уискито. Информацията от Националния център по обществено здраве и анализи допълва картината. Според нея през 2014 година всеки седми българин всеки ден е употребявал твърд алкохол - ракия, водка, мастика или уиски. Това са 13,8% от хората на възраст между 25 и 64 години.

*На база продажби в обем/стойност, докладвани от Nielsen чрез ритейл одит данни за алкохоли, за периода от декември/януари 2013 г. до октомври/ноември 2015 г., тотал България без дискаунтъри.


Ще има ли европари за избите?

Нито един проект за модернизиране на българското винопроизводство няма да получи евросубсидии по Програмата за развитие на селските райони до 2020 г., алармират периодично от Националната лозаро-винарска камара. Причината е, че секторът не е определен като приоритетен по програмата и всеки винен проект ще получава с 35 точки по-малко от проектите за производство на плодове, зеленчуци, месо и мляко, определени като приоритетни. „Станахме свидетели на смешни спорове дали гроздето е плод или не е. Експертите от министерство на земеделието дори посочиха, че десертното грозде е плод, а виненото не е. Обидно е това, което се случва“, разказаха на поредица от срещи с медиите шефовете на камарата. „Сектор винопроизводство е чувствителен и модернизацията е задължителна. Ще ви дам пример - след всеки дъжд гроздето се пръска с хеликоптери. Миналата година си купихме 5 трактора и разходите ни за пръскане намаляха с 40%. Освен това бъчвите в избите трябва да се сменяват на всеки 5 години“, разясни наскоро шефката на една от големите винарски изби.

„Категорично, проекти за модернизация на винзаводи по новата Програма за развитие на селските райони ще бъдат одобрени. Целият ресурс по мярката е 270 млн. евро до 2020 г. Толкова много средства не могат да бъдат изразходвани от производителите на плодове, зеленчуци, месо и мляко, така че със сигурност ще останат средства за винопроизводство“, е официалната позиция от Министерство на земеделието и храните. „Ако направим виното чувствителен и приоритетен сектор, то тогава целият този ресурс ще бъде усвоен от винопроизводители, защото те могат да заявят проекти за 2-3 млрд. лв. Тогава нито един за преработка на плодове и зеленчуци няма да може да се финансира“, мотивира се земеделският зам.-министър Васил Грудев.


Къде е най-евтин алкохолът

Изследване на платформата за онлайн резервации на ресторанти и заведения alakart.bg показва, че уискито в Испания и Италия е по-евтино от това в България. Сравнявана е цената на бутилка Johnnie Walker Red Label 700 ml. В Япония тя струва около 10 евро, в Италия се продава за 11.70 евро, в Испания - 12 евро, 13 евро в Люксембург. В България същата бутилка се продава за около 13.30 евро (25 лева).
В Турция, в Швеция и в Обединеното кралство цените са доста по-високи. Там уискито бутилка Johnnie Walker струва съответно 26 евро, 26,50 евро и 27 евро.
Според това изследване най-евтин е алкохолът в Замбия и в Албания.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Търговията с пшеница в Добричка област е активна – каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „В региона нямаше покълнала пшеница при жътвата и това я прави с добро качество” – добави той. Основно се търсят сделки на 340 лв за тон. Добруджанската пшеница отива за износ в Европейския съюз,

Румънците загубиха 1 милиард евро от БМВ, 
защото "не си мият зъбите"

Румънците загубиха 1 милиард евро от БМВ, защото "не си мият зъбите"

Вечерта на 6 февруари 1999 г., по време на първата визита в Унгария на румънски министър-председател след 1989 г., тогавашният унгарски премиер Виктор Орбан покани своя румънски колега Раду Василе на вечеря в един прочут ресторант в Будапеща. По време на гощавката с вкусни унгарски специалитети Орбан предложи на Раду Василе да осъществят заедно

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Туристите в Турция се втурнаха да пазаруват, възползвайки се от резкия спад на турската лира, който изведнъж повиши покупателните им способности. Пред луксозните магазини на Шанел и Луи Вюитон в истанбулския квартал Нишанташъ се извиха опашки от предимно арабски туристи, очакващи да се възползват от кризата с турската национална валута,

Над 1 млрд. евро са загубите за фермерите в Германия заради сушата

Над 1 млрд. евро са загубите за фермерите в Германия заради сушата

Сушата, обхванала от седмици много райони в Германия, е причинили на селското стопанство до момента щети за повече от 1 милиард евро, предаде ДПА. Сумата на загубите в най-тежко засегнатите провинции е достигнала 1,1 млрд. евро, става ясно от информация, до която ДПА е получила достъп преди планирана за понеделник кризисна среща между федералното

Двата най-големи превозвача в България се сливат

Двата най-големи превозвача в България се сливат

Двете най-големи фирми за превоз на пътници у нас - "Юнион Ивкони" и "Груп плюс" се сливат в ново дружество "Транспект". Това става ясно от регистъра на Комисията за защита на конкуренцията.  Двете компании са подали уведомление до регулатора, който трябва да анализира пазара, на който оперират и да се произнесе как сделката ще се отрази на

С над 412 хиляди лв. компенсират
притежатели на лихвоточки във Велико Търново

С над 412 хиляди лв. компенсират притежатели на лихвоточки във Велико Търново

Компенсации в размер на 412 323 лева ще получат притежатели на многогодишни жилищно спестовни влогове (т.нар. лихвоточки), жители на Велико Търново и населените места в общината. Това информира във фейсбук страницата си кметът Даниел Панов. Средствата са осигурени от Националния компенсационен жилищен фонд.

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

На едро сега струват съответно 1,25 и 0,98 лв., а през 2013 г. са били по 0,73 и 0,63 лева Цените на доматите и чушките, отглеждани на открити площи, падат през последните дни, но въпреки това остават най-високи за последните 5 г. С 8,1% се е понижила цената на доматите от полето за седмица и вече е 1,25 лв. за килограм.

Все повече туристи избират Куба

Все повече туристи избират Куба

Броят на туристите, които посещават Куба бележи покачване въпреки "кампаниите" на САЩ да ограничат най-големия икономически сектор на острова, обявиха кубинските власти, цитирани от Франс прес. От 1 януари до 9 август Куба е посетена от 3 милиона туристи, а прогнозите за цялата 2018 година са за 5 милиона посетители спрямо 4,5 милиона през 2017 г.

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Средната с ръст от 8,2% за година, стигна 1119 лв. за юни Със 108 лева се увеличава депутатската заплата и става 3429 лева. Възнаграждението на народните представители е равно на три средни заплати за страната в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. В петък НСИ обяви, че то е 1143 лв.

Най-коментирани

Над 160 000 купувачи са се регистрирали за първото ЕКСПО за внос в Китай

Над 160 000 купувачи са се регистрирали за първото ЕКСПО за внос в Китай

Повече от 160 хиляди купувачи от 80 хиляди местни и чуждестранни компании са се регистрирали за участие в първото Китайско международно ЕКСПО за внос (CIIE) до този вторник, съобщиха организаторите. Те добавят още, че са планирали да допуснат общо 150 хиляди, но регистрацията е надминала очакванията им, предава bulgarian.cri.cn.

Токът в България най-евтин в ЕС

Токът в България най-евтин в ЕС

Токът в България продължава да е най-евтин в Европейския съюз, сочат актуализирани данни на Евростат за 2017 година. За първи път статистическата агенция сравнява средните цени в отделните държави, за които има налични данни, което прави изследването по-представително. 0,097 евро е средната стойност на електроенергията за киловатчас в България

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Информацията се пази на две места Няколко изгорели харддиска, на които се пази информация от Търговския регистър, го блокираха и 5 дни той бе недостъпен. Аварията, настъпила в петък, вече се отстранява поетапно. Макар да имаше подозрения за хакерска атака, източници на “24 часа” бяха категорични, че няма външна намеса, а причината е претоварване.

Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Забраняват на туроператори да предлагат екскурзии, по-скъпи от застраховката им

Министерството на туризма дава на прокурор фирма, измамила група българи с неплатени нощувки в Канада Туроператорите да нямат право да предлагат екскурзии, чиято стойност е по-висока от застрахователната им полица. Такова изменение в законодателството ще предложи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Турски кмет нареди да махнат шенлонгите от 43-километров плаж в Мендерес

Турски кмет нареди да махнат шенлонгите от 43-километров плаж в Мендерес

Кметът на турския егейски град Мендерес обяви, че достъпът до 43-километровия плаж в района ще бъде безплатен за всички, съобщи турската телевизия НТВ. Бюлент Сойлу, кмет на град Мендерес, окръг Измир, нареди да бъдат премахнати всички шезлонги, за които се плаща по цялата плажна ивица в района, предава БТА.

За 4 години незаконните цигари намаляха шест пъти (обзор)

За 4 години незаконните цигари намаляха шест пъти (обзор)

l От 34% през 2014 г. сега делът на нелегалните изделия е 5,8%  l Трафикантите вече използвали деца  l България е сред страните в ЕС с най-ниска контрабанда През първото тримесечие на 2018 г. делът на незаконните цигари, продавани в България, е паднал за първи път под 6%, откакто “Инициатива срещу незаконната търговия” изследва празните

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари, пише в. "Гардиън". Британският ежедневник отбелязва, че аржентинското песо и южноафриканският ранд са станали косвена жертва на спада на курса на турската валута, която е загубила 8 процента от стойността си спрямо долара, предава БТА.

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Хиляди туристи се втурнаха да пазаруват в Турция заради срива на лирата

Туристите в Турция се втурнаха да пазаруват, възползвайки се от резкия спад на турската лира, който изведнъж повиши покупателните им способности. Пред луксозните магазини на Шанел и Луи Вюитон в истанбулския квартал Нишанташъ се извиха опашки от предимно арабски туристи, очакващи да се възползват от кризата с турската национална валута,

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Германия иска икономиката на Турция да се развива и никой няма интерес от дестабилизацията й. Това заяви днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел след среща с босненския президент Денис Звиздич, цитирана от ТАСС и БТА. Никой (...) няма интерес от икономическа дестабилизация на Турция. За нас е изгодна стабилната икономическа обстановка край

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

"Вашингтон пост": Кризата с турската лира буди страхове от глобална финансова криза

Кризата с турската лира предизвика вълнения на световните валутни пазари, пише в. "Гардиън". Британският ежедневник отбелязва, че аржентинското песо и южноафриканският ранд са станали косвена жертва на спада на курса на турската валута, която е загубила 8 процента от стойността си спрямо долара, предава БТА.

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Изгорели дискове спрели Търговския регистър, пускат справки в сряда (обзор)

Информацията се пази на две места Няколко изгорели харддиска, на които се пази информация от Търговския регистър, го блокираха и 5 дни той бе недостъпен. Аварията, настъпила в петък, вече се отстранява поетапно. Макар да имаше подозрения за хакерска атака, източници на “24 часа” бяха категорични, че няма външна намеса, а причината е претоварване.

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Вноска до 580 лв. годишно осигурява лечение и за 1 милион евро

Застраховки покриват и разходи за адвокат, ако има дело за причинени щети От 20 до 120 лв., инвестирани в здравна застраховка, могат да спестят много нерви и пари на хората, които пътуват в чужбина. В най-общия случай полиците гарантират 100 000 лв. разходи за лечение, ако се наложи кратък болничен престой.

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Меркел: Турция трябва да осигури независимостта на централната банка

Германия иска икономиката на Турция да се развива и никой няма интерес от дестабилизацията й. Това заяви днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел след среща с босненския президент Денис Звиздич, цитирана от ТАСС и БТА. Никой (...) няма интерес от икономическа дестабилизация на Турция. За нас е изгодна стабилната икономическа обстановка край

Русия: Проблемите в икономиката на Турция не се отразяват на общите ни проекти

Русия: Проблемите в икономиката на Турция не се отразяват на общите ни проекти

Проблемите в икономиката на Турция по никакъв начин не се отразяват на двустранните проекти с Русия и засега всичко върви както трябва, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Песков подчерта също, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял с руския си колега Владимир Путин в петък и по време на разговора не

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

Свалиха цените на доматите и чушките от полето, но пак са най-скъпи от 5 г.

На едро сега струват съответно 1,25 и 0,98 лв., а през 2013 г. са били по 0,73 и 0,63 лева Цените на доматите и чушките, отглеждани на открити площи, падат през последните дни, но въпреки това остават най-високи за последните 5 г. С 8,1% се е понижила цената на доматите от полето за седмица и вече е 1,25 лв. за килограм.

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Добруджанска пшеница се изнася за Европейския съюз

Търговията с пшеница в Добричка област е активна – каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „В региона нямаше покълнала пшеница при жътвата и това я прави с добро качество” – добави той. Основно се търсят сделки на 340 лв за тон. Добруджанската пшеница отива за износ в Европейския съюз,

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Депутатската заплата се вдига със 108 лв., но остава под рекорда (Обзор)

Средната с ръст от 8,2% за година, стигна 1119 лв. за юни Със 108 лева се увеличава депутатската заплата и става 3429 лева. Възнаграждението на народните представители е равно на три средни заплати за страната в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. В петък НСИ обяви, че то е 1143 лв.

Турция планира да намали държавните разходи с 5,6 млрд. долара и да увеличи доверието в националната валута

Турция планира да намали държавните разходи с 5,6 млрд. долара и да увеличи доверието в националната валута

Турция планира да намали държавните разходи с 5,6 милиарда долара и да увеличи доверието в националната валута, заяви турският министър на финансите и държавната хазна Берат Албайрак, който днес представи в Истанбул новия икономически план на Турция, съобщават ТАСС и "Дейли сабах". Турция ще приеме нов икономически подход при президентската

Турската лира се срина с 19% спрямо долара след митата на Тръмп

Турската лира се срина с 19% спрямо долара след митата на Тръмп

Турската лира отбеляза днес невероятен спад от 19 процента спрямо долара, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп оповести двойно увеличение на вносните мита върху стоманата и алуминия от Турция за САЩ, предава БТА. Турската лира се обменяше при курс 6,6115 лири за долар в 13:35 часа по Гринуич (16:35 часа българско време).