Облагането е еднократно, плаща го работодателят

Две алтернативи за облагане на фирмени активи, използвани освен за лични и за служебни цели от собственици, управители и служители, ще има от тази година.

Първата е фирмите да останат в режима на действащия данък уикенд, разписан в закона за ДДС и в сила от 1 януари. (Съвети, за тези, които ще решат да останат в този данъчен режим- виж по-долу)

Втората възможност ще бъде въведена с промени в закона за корпоративното подоходно облагане. Тя дава възможност използването на фирмени автомобили, телефони и други активи и за лични нужди от собственици и служители на фирмите да се облага с еднократен данък от 10%, вместо работникът и работодателят да дължат върху сумата данък общ доход, пенсионни и здравни вноски.

Новите правила бяха гласувани от бюджетната комисия на второ четене и предстои одобряването им в пленарна зала. Те предвиждат данъкът да влезе в сила със задна дата от 1 януари 2016 г., а да се декларира до 31 март всяка година.

Три са основните предимства на алтернативния данък: 1. Спестяват се административни разходи по воденето и поддържането на значителна документация за всеки актив и за разделянето му за двете цели.

2. Елиминира опасността при данъчни проверки и ревизии заради различно тълкуване на отчетната документация да се стигне до актове и глоби.

3. Върху частта за лично ползване не се начисляват осигуровки и не се дължи данък общ доход от служителите, които използват фирмени активи.

Проектът предвижда еднократната 10% ставка да се налага върху различни данъчни основи в зависимост от вида на активите. При автомобилите тя ще се изчислява по изминато разстояние или време на ползване и ще се начислява в съотношение 50/50- за лично и за фирмено ползване.

При имотите - данъчната основа се изчислява по площ или време на използване. При всички останали активи - сметки за телефон, интернет, лаптопи и други, компаниите получават право автоматично да отчитат 20% от разходите като такива за ползване за лични цели.

9 съвета за тези, които ще изберат данък уикенд

Втората алтернатива пред компаниите е да използват режима на облагане по закона за ДДС, популярен като данък уикенд. Да го направят след внимателен анализ и с воденето на прецизна документация, съветва данъчният консултант Валери Колчев. Той дава 9 съвета за тези, които ще останат в този режим на облагане.

1. Ползва се пълния данъчен кредит за активите

Ако автомобил например се придобие изцяло за лично ползване, не се иска данъчен кредит за него. Ако е само за стопанска дейност, се ползва пълен данъчен кредит и не се начислява ДДС. Когато фирменият актив се използва и за двете цели, фирмата трябва да прецени дали да се откаже от процента на данъчен кредит, който съответства за личната употреба и да начислява ДДС в определена пропорция.

2. Един и същи актив ще попада в различен данъчен режим

Идентични активи – например два автомобила с 6+1 места ще се използват различно. За единия, който се използва само в работно време от техници, няма задължение за начисляване на ДДС, а за другия - използван постоянно от управителя, включително и за лични цели, се дължи налог.

3. Различните режими трябва да се доказват пред данъчните

В указанията на НАП е посочено, че придвижването от местоживеене до месторабота е лично ползване на автомобила, ако има друга алтернатива - напр. градски, междуградски и т.н. транспорт. Няма как да се предположи кога пътуването е за документи и кога собственикът се прибира вкъщи, освен да се води подробен пътен лист за служебните и за личните километри. Пътният лист е доказателството пред данъчните.

4. Може да се ползва намалена ставка по ДДС за фирмени имоти

Ако става въпрос за престой в рамките на няколко дни, като обичайния отпуск от 7-10 дни, би следвало да се приеме, че се прилага намалената ставка от 9% ДДС за хотелите. Ако обаче се живее постоянно, се прилага 20% ДДС. За ведомствените жилища обичайно е дължим наем от работника, т.е. няма безвъзмездна доставка и не се прилагат регулациите за лично ползване. Начисляване на ДДС за личните потребности, ако е ползван кредит, ще възникне само ако работникът не дължи и не плаща наем за жилището.

5. За облагането на режийни разходи към фирмен аактив

С ДДС се облагат разходите, свързани с безвъзмездното предоставяне на фирмен актив за лична употреба. Освен разходите за изхабяване, които се изчисляват специално за ДДС цели, за автомобилите това са разходи за горива, ремонти, паркинг и т.н., а за имотите - ток, вода и други консумативи, както и ремонтите и подобренията по тях. За да се включат в данъчната основа, на която се начислява ДДС, за всички тези разходи трябва да е ползван данъчен кредит от фирмата. Изключение са застраховките, местните данъци и такси, винетката за автомобила, защото тези са без ДДС. В указанието на НАП обаче е посочено, че в разходите за лични нужди се вкючват и разходи за труд - ако автомобилът се управлява от шофьор, който освен за стопанската дейност вози и управителя, и по личните му задачи.

6. Служителите плащат данък общ доход, ако ползват фирмен актив

Ползването за лични нужди на фирмени активи без заплащане от служител се приравнява на непаричен доход, който не е посочен като необлагаем в закона и затова води до задължение за данък общ доход и осигуровки.

7. Какъв е режимът за храна и за работно облекло

Ако се дава безплатна храна заради специфични и вредни условия на труд, или специално и представително облекло, както и лични предпазни средства от работодателя, то изрично е посочено, че не се начислява ДДС. Ако работодателят например предоставя козунаци за Великден на всички работници и ако е ползвал данъчен кредит за покупката или производството им, ще начислява 20% ДДС.

8. За данъчния режим за амортизации

ЗДДС изисква в данъчната основа за личното ползване да се включват разходите за изхабяване, или амортизации. Те са различни от счетоводните амортизации и от данъчните амортизации по ЗКПО. За всички активи се изчисляват за 5 години, освен при имотите, където срокът е 20 г. Това означава, че месечно 1/60 от цената на придобиване на автомобила ще влиза в данъчната основа, а за недвижимите имоти 1/240. Тези разходи ще се включват, като се умножат с процентното съотношение на личното ползване. Ако е закупен автомобил за 60 000 лв., който се ползва за лични нужди, 20% ще се начислява ДДС върху 200 лв. (60 000 лв. х 1/60 х 20%). В указанието е посочено, че ако се извърши ремонт на актива, той трябва да се разсрочи за 12 месеца, а не да се включи в данъчната основа за месеца, в който е извършен.

9. Как се решава въпросът с фирмени лаптопи и мобилни телефони, които се ползват и за двете цели

По отношение на тях ще е много трудно да се докаже какво е реалното процентно съотношение между бизнес и лични цели. В указанието не е посочена мерна единица за такива активи, а се разглеждат само имоти и автомобили. За имотите е предложено да се разделят на квадратура, а за превозните средства - на изминати километри или за време. Би могло да се използва като измерител времето, за което лаптопи и телефони се използват за лични цели, но това трудно се доказва. Много ще е трудоемко телефоните да се делят на база проведени разговори по разпечатка - представете си дружество, което има 200 работници с фирмени телефони, колко човешки ресурс и време ще трябва да отдели за анализ на разпечатките. 

При кратък престой на служител във фирмен хотел може да се ползва 9% ставка по ДДС.
При кратък престой на служител във фирмен хотел може да се ползва 9% ставка по ДДС.