Синята светлината от екраните на компютри и смартфони вреди на здравето, като въздейства върху специфична мозъчна зона, натоварена с регулирането на биологичния ни ритъм. Това показват последни данни на Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания, цитирани от БНТ. Млад българин обаче намери решение на този проблем, при това напълно безплатно.

Измислил е лек, който ще попие десетки човешки сълзи. Лекарство за съвременния човек, чиито живот преминава пред екрана - по задължение или за развлечение.

Даниел намерил друго решение. Далеч от лекарствата. Решил да промени техниката. И то безплатно.

Така създал приложението Айрис. То премахва синята светлина, която излъчва всеки монитор и с която пречи на съня, и намалява яркостта, без обаче да влияе на честотата на трептене на светлината. За да работи приложението Даниел се лишил от сън, храна и доста средства. Хората около него, му казали, че идеята му е глупава и няма да има успех.

Отнело му година за да програмира, а само за няколко седмици над 100 хиляди потребители по света и у нас се възползват от Айрис.

За да направи идеята си реалност се отказал дори от добре платена работа за софтуерна компания. Сега обаче се чувства много по-богат.