Инициативните комитети, партиите и коалициите, които не получават държавна субсидия и по закон имат право на медийни пакети до 40 хил. лв. за президентските избори и за агитация “за” и “против” референдума, ще плащат с тези пари участията си само в телевизии и радиа с национален обхват и печатни издания с национален тираж. Това е решила ЦИК на заседанието си в събота.

Мотивът за това предложение е да се отхвърли възможността малки сайтове, които са свързани например с членове на инициативните комитети, да получават държавни пари, като така се разсее и подозрението, че те са създадени с тази цел, обясни по-рано шефката на ЦИК Ивилина Алексиева пред Дарик радио.

На 4 октомври изтича срокът за регистрация на кандидатите. Ако всички регистрирани партии, коалиции и инициативни комитети регистрират свои кандидати, се очаква двойките да са 30.

“Информационно обслужване” е единственият кандидат в конкурса за преброител на изборите. На вота няма да има наблюдатели от ОССЕ, защото организацията нямала финансови и човешки ресурси.