След спирането на АЕЦ Белене на 29 март 2012 г., с протоколно решение от юли 2012 г. министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев разпорежда на БЕХ да предприеме действия да приведе бизнес-програмата на холдинга в съответствие с решенията на кабинета и на парламента. Това съобщи на брифинг, свикан в 18,30 ч, министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Добрев не е принципал на НЕК, а единствено на БЕХ и на тях може да разпорежда, каза тя.

Петкова съобщи, че договорът с архитект-инженера "Уорли Парсънс" е от 2005 г., като е имало изменения в него, основното е от 2008 г., според което договорът не може да се прекратява едностранно. Това изменение е подписано от вече обвинените двама бивши изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян.

"Уорли Парсънс", освен че архитект-инженер на проекта Белене, извършва и технически надзор. Пред декември 2012 г. адвокатската кантора "Уайт енд Кейс", която представлява НЕК в арбитражното дело за "Белене", заведено от "Атомстройекспорт", препоръчват да не се прекратява договора с архитект-инженера, тъй като той  ще има изключително важна роля в предстоящия арбитраж. Това е компанията, която е най-добре запозната с проекта.

Добрев се е разпоредил НЕК да започне преговори с "Уорли Парсънс" и тяхното участие да се ограничи в техническия наздор и в участието им в арбитражното дело. На 9 януари 2013 г. двете страни се договарят, че ще минимизират дейностите и месечното им заплащане от 4,4 млн. евро на месец става 890 000 евро. Министърът на икономиката и енергетиката е предприел точно тези действия и те са в рамките на компетентността му и за да защити интересите на НЕК, БЕХ и на българската държава, каза Петкова.

По времето на Добрев не са извършвани никакви плащания към архитект-инженера по проекта на облагаема основа, заяви Петкова.

Фактурите, по които е повдигнато обвинение на бившия министър на икономиката и енергетиката са от 2012 г., но плащанията са извършени през 2013 г. - на 10 януари - 735 609 евро, на 31 май - 1,516 320 евро и на 24 юни - 1,566 864 евро, каза още Петкова. По това време министър е Драгомир Стойнев. Малко след като превежда сумите, НЕК си прихваща свои дългове към "Уорли Парсънс" в същия размер и така тази сума е нулирана.

Нали не си мислите, че един министър ще влезе в счетоводството на НЕК и ще гледа какво се случва с фактурите, каза още Теменужка Петкова. Всеки си има законови отговорности.