Градът кани производителите

да продават тук всеки

петък продукцията си

Фермери от цялата страна пропътуваха стотици километри в сряда, за да участват в организирания от вестник “Български фермер” пазар в Стара Загора.

Той се проведе с подкрепата на Българската банка за развитие и със съдействието на община Стара Загора, асоциация “Биопродукти”, фондация “Биоселена” и сдружение “Фермерски пазар - Пловдив”. Медиен партньор е вестник “24 часа”.

“Пазари като този са нашият единствен шанс да покажем продукцията си”, каза Златина Георгиева от ферма “Овчарника”. Тя специално пропътувала голямото разстояние от варненското с. Доброглед в община Аксаково до Стара Загора, за да предложи

качествено

сирене от краве,

овче и козе

мляко

“Тръгнал съм в 2,30 ч през нощта от Дуранкулак, за да стигна навреме”, сподели Стоян Пелтешки, донесъл млечни продукти от мандрата си в Угърчин. “Ако на някого нашите продукти им се виждат скъпи, трябва да знаят, че инвестират в здравето си”, коментира той.

Около 25 производители от цялата страна предложиха в Стара Загора разнообразие от

сирена, билки

и мед до ръчно

изработени

сапуни

от растителни масла и биооцет от грозде, ябълки, мед или арония - най-подходящ за есенните домашни туршии.

Денят 26 октомври, посветен на св. Димитър, не бе избран случайно - навремето на този ден чорбаджиите разпускали ратаите и се разплащали с тях в края на стопанската година, обясняват организаторите.

В Стара Загора отчетоха, че фермерските пазари имат добро бъдеще. Зам.-кметът Йордан Николов и шефът на общинския пазар Кольо Чергеланов се запознаха с фермерите и ги поканиха да се включат в старозагорския фермерски пазар, който от няколко години се провежда всеки петък в града като местна инициатива.

Тодор Ташков и Стефан Спасов от Благоевград донесоха на пазара

пирински чай,

който отглеждат

сами

в Гоцеделчевско. “Трудоемко е, защото не е възможно да се използват машини, всичко се прави ръчно”, обясни Тодор пред “24 часа”. После увери клиент, че този чай е най-доброто средство срещу кашлица.

За първи път в Стара Загора софийската фирма “Билка Чародейка” предложи лечебни тинктури, които нейни специалисти разработват по собствени рецепти, като се стремят да използват основно български билки. Тинктура за дълголетие, за нормално кръвно налягане, за здрави кости и стави са само част от техния рецептурник.

Милена Славова от пловдивската фирма “Мушмули” пече палачинки от биопродукти на място и показва

десерти от

веганската кухня

Мед от магарешки бодил и от кориандър са донесли от старозагорската фирма “Земеделски производител Червенкови”. От пловдивското сдружение “Надежда за нас - 2008”, което развива социален бизнес в полза на деца в неравностойно положение, привлякоха клиенти с ръчно приготвен домашен сапун.

“Всички казват, че техните баби го приготвяли със свинска мас и сода каустик. Нашият е с растителни масла”, увери Антония Славова от сдружението.