Синдикатите искат още 100 млн. лв. разходи за 2017 г. , търсят подкрепа в парламента

Бюджет 2016 ще завърши с излишък въпреки планирания дефицит от 1,7 млрд. лв. Това заяви в сряда в парламента финансовият министър Владислав Горанов.

Проектът за бюджета за 2017 г. пък влиза на второ четене в пленарна зала идната седмица. Ако бъде одобрен, няма да има проблеми с увеличаването на минималната заплата от 420 на 460 лв., с вдигането на учителските заплати с 8%, увеличаването на разходите за отбрана, сигурност, образование и съфинансиране по еврофондове.

До сряда в деловодството на парламента нямаше нови предложения по бюджета, установи “24 часа”.

В четвъртък обаче двата синдиката - КНСБ и КТ “Подкрепа”, ще търсят парламентарна подкрепа за допълнителни 100 млн. лв. разходи. Парите са за вдигане на минималното обезщетение за безработица от 7,20 на 9,50 лв. на ден, а обезщетението за майчинство да е с 20 лв. повече от сегашните 340 лв.

КНСБ предлагат допълнителни 20 млн. лв. за заплати в училищното образование, 11 млн. лв. за домовете за възрастни хора и деца с увреждания, още 10 млн. лв. за увеличение на заплатите в спешната помощ, 7 млн. лв. за БАН, 11 млн. лв. за Селстостопанската академия.

Месеците на служебно управление може да повишат планирания за догодина бюджетен дефицит от 1,3 млрд. лв., заяви пък шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. В сряда депутатите приеха окончателно промените в данъчните закони за догодина. С тях се въвеждат нови акцизи за цигарите и кутия от по-евтините марки ще поскъпне с около 20 ст., а от по-скъпите - с около 10 ст.

Декларациите на хартия и плащанията в брой до 10 000 лв. останаха

Две предложения на финансовото министерство отхвърлиха депутатите при второто четене на промените в данъчните закони. Първото бе за свалянето на лимита за плащания в брой от 10 хил. на 5 хил. лв. Депутатите оставиха досегашния текст. Така и догодина парите ще се превеждат по банков път, ако сумата при следа е над 10 000 лева.

Второто предложение, което бе отхвърлено в пленарна зала, бе годишните данъчни декларации на гражданите да се подават само по електронен път. Депутатите въведоха това задължение само за фирмите и за данъчната кампания през 2018 година.

Депутатите гласуваха ново данъчно облекчение - за гражданите, които плащат основно по банков път. Отстъпката ще е 1% от дължимия за годината данък, но не повече от 500 лв., когато целият паричен доход на лицето е получен по банков път, а извършените от него безкасови плащания са в размер над 80% от облагаемите доходи.

Парламентът запази отстъпката от 5% върху данъка за тези, които декларират и платят задължението си до 31 март, но сумата не може да е по-голяма от 1000 лв.