Сделката идва след седем години кризисен застой, при който или банките прибираха моловете заради неплащани заеми, или пък ги продаваха подценени на малцината желаещи кандидати - основно местни. Тя е първата, в която се продава безпроблемен актив, и то при доходност, близка до тази отпреди кризата, пише capital.bg.

Сключването й ще даде козове на другите фондове, които търсят излизане от инвестицията си в български търговски център. Очакваните близки сделки в сектора са за Mall Sofia и Mall Varna, като в първия случай собственикът престоя дори по-дълго от предварителния си план, а във втория - банката от месеци преговаря с кандидати.

Пакет за цялата сграда

В последните дни на 2016 г. в Комисията за защита на конкуренцията беше подадено уведомление, според което досегашният собственик "АП Ритейл I" ще излезе от търговския проект, а купувачът е инвестиционната група New Europe Property Investments (NEPI) чрез българското си дружество "София Къмършъл Сентър".

"Все още не присъстваме в България, но обмисляме навлизане на пазара. Засега не можем да потвърдим, че придобиването ще се случи - ще пуснем публично изявление, ако и когато сделката бъде финализирана", коментира пред "Капитал" Мирела Коваша, един от управителите на българското дружество на NEPI.

Източници на "Капитал" посочват, че сделката за The Mall е пакетна - търговският център ще бъде придобит за 160 млн. евро, а бъдещият собственик ще плати и 20 млн. евро за хипермаркета на Carrefour в търговския център, който Уникредит Булбанк купи през май миналата година на цена между 16 и 17 млн. еврo, сочи информация от пазара. Според източници от ритейл сектора в последните месеци банката е предлагала актива за продажба на стойност 19 млн. евро. От "Уникредит" не коментираха сделката и цената.

Според източниците на "Капитал" договарянето за мола идва след предложение от активната страна - стремящата се към експанзия инвестиционна компания NEPI (виж карето). От групата са се свързали с "Уникредит" и мажоритарния собственик на мола - гръцкия фонд за недвижими имоти Assos Capital, и са предложили оферта.

Mall-ът и неговите собственици

Недостроеният търговски център беше купен от гръцкия фонд за недвижими имоти Assos Capital през 2008 г. ( който към момента е собственик на 85% от капитала на "АП Ритейл I", собственик на The Mall), а договорената цена според отчета на българското дружество е била 169.3 млн. евро. Според източници, близки до сделката, цената е дадена при гаранции за определени парични потоци за първите две години след откриването на мола. При непостигането им разликата е била за сметка на продавача "Карфур България", който запази собствеността върху хипермаркета вътре. Първият инвеститор в мола беше дружество на братята Валентин и Десислав Попови, които го продадоха на френско-гръцката верига магазини.

Миналата година молът вече претърпя малка индиректна промяна в собствеността покрай сделка за миноритарния му акционер - базираното в Лондон дружество на гръцката National Bank of Greece (NBG) за инвестиции в дялов и рисков капитал NBGI Private Equity, което държи 15% в мола, беше придобито заедно с портфолиото му от германската Deutsche Bank и американската Goldman Sachs.

"Молът е добър, но без силен магазин за хранителни стоки няма да може да привлича достатъчно посетители. В момента има най-добре представящия се фууд корт в София, заради офисите в съседство и работещите в тях около 10 000 души. Магазините за модни стоки и дрехи обаче не се радват на много добри резултати и видимо отстъпват като разнообразие и обороти на поне два-три други мола в столицата", коментира управляващият директор на MBL|CBRE Асен Лисев. Според него активът е привлекателен, има потенциал за развитие.

Според доклада за дейността на "АП Ритейл I" за 2015 г. оперативната печалба преди амортизация е 19.35 млн. лв. при 20.2 за 2014 г., като основна причина за свиването й с 4.3% е намалението на приходите от наем от 22.4 на 21.3 млн. лв. Причината - в София средните нива паднаха, като в случая на The Mall подновените или нови договори с търговците са били с по-ниски цени и с временни намаления за първите години. Вижда се, че търговският център усеща натиска от новите молове поради агресивната им политика за запълване и в резултат и при него има корекция надолу в наемите. При почти 52 хил. кв.м обща отдаваема площ (без малката офисна част), 99% заетост и 21 млн. лв. приходи от наем за 2015 г. простата сметка показва, че квадратен метър средно струва 34.1 лв. на месец (в сравнение с 39 лв. за 2014 г.). Плюс нея се начислява и такса за поддръжка и обслужване на всеки обект (около 7.5 евро на квадрат), но тя често не покрива реалния разход по това перо на мола - с около 1-1.5 евро средно за сектора. Тенденцията с наемите обаче започна да се обръща миналата година.

По баланс към края на 2015 г. целият имот - земя, сграда и други активи, е оценен от външен експерт на 348.2 млн. лв. Според експертите доходността на търговските площи към 2015 г. е 8%. По информация, близка до продавачите, сега постигнатата в сделката е 7-8%.

Дружеството - собственик на мола, има заем от "ДСК Банк" и "ОТП Банк" от декември 2014 г. Договорът е бил за 75 млн. евро, които да бъдат погасени до 31 декември 2025 г. Кредитът е обслужван и преди сделката около 20% от него би трябвало вече да са платени. Това означава, че от договорената с купувача оценка от 160 млн. евро след приспадане на дълга остават за осигуряване около 100 млн. евро.

Гигантският магазин на Carrefour

Потокът посетители в The Mall донякъде беше ограничен и от потъването на Carrefour - площта на хипермаркета е негова собственост и мениджмънтът на мола нямаше как да влияе върху веригата, чиито обекти се изпразниха от стока. Кредиторът Уникредит Булбанк купи през май хипермаркета, който беше продаден на търг на частен съдебен изпълнител (ЧСИ).

Сега като кандидати за овакантената площ в The Mall се спрягат Lidl и Billa, но вероятно наемателят ще бъде избран от купувача.