Много хора не могат да осъществят идеите си, защото стигат до момента, в който не им достигат средствата, но помислете. Има заеми, субсидии и други възможности за набиране на средства като груповото финансиране, достъпни за вас, за да получите това, от което имате нужда. Така че липсата на пари не са добро извинение да не започнете бизнес, а и има бизнеси, за които почти не са ви нужни пари в брой. Entrepreneur разказва за тях.

Като за начало, какво е необходимо, за да започнете бизнес?

Първата стъпка е да проучите какво е необходимо за официалното начало на бизнеса и кои от тези елементи струват пари. Разглеждаме ги в няколко стъпки:

• Планиране

Ще трябва да направите бизнес план и финансов модел, разбира се, но можете да го направите и сами, безплатно.

• Бизнес лицензиране

В зависимост от бизнеса, който искате да развивате, ще ви е необходимо да се запознаете с документация, която трябва да изготвите, но това не са огромни разходи.

• Име на домейн

Ще трябва да инвестирате в своя онлайн марка навреме. Често става така, че “хващащо окото“ домейн име е всичко, от което се нуждаете, за да определите марката си в началото и това, направено навреме, ще ви струва евтино.

• Сайт

Много от платформите за създаване на сайт са безплатни и лесни за ползване и единственото нещо, което ви е необходимо е време. Може да започнете с популярната платформа на WordPress.

• Маркетинг

Маркетингът има репутация на нещо скъпо, но всъщност има много ефективни начини, които да ви помогнат и за които е нужно единствено вашето време. Например: маркетинг в социалните медии, SEO, съдържателен маркетинг и други подобни.

• Оборудване

Оборудване, офиси и други материални активи са паричните "убийци", но не всички предприятия се нуждаят от тях.

• Продукти

Естествено, всички предприятия трябва да продават нещо, което обикновено означава, че трябва да се направят някои първоначални инвестиции. Но тук, отново много услуги, могат да се извършват с инвестиция на време, а не толкова пари.

Ето и няколко видове бизнеси, възможни за стартиране без голяма финансова тежест:

1. Лични творения

Ако сте художник, можете да продавате вашите произведения на изкуството с инвестиция от нищо повече от художествени материали и време. Платформи като Etsy, eBay и Amazon могат много да ви помогнат в това начинание.

2. Услуги у дома

Услугите не ви струват никакви пари авансово, защото те са нематериални стоки. Ако работите в собствените си домове или близките квартали, няма да се нуждаете от обичайните атрибути за бизнес. Например, бихте могли да започнете да гледате деца, да разхождате домашни любимци и други подобни дейности.

3. Ремонти или услуги, базирани на умения

Ако имате специфично умение, можете да използвате вашия квалифициран труд като основен двигател на приходи за вашия бизнес.

4. Консултиране

Помислете за индустрията, в която сте и колко сте научили за изминалото време. Следващи професионалисти или притежатели на стартъпи, сигурно ще се радват да плащат за вашия опит.

5. Препродажба

Идеята за препродажба е проста-вие придобивате продукти и ги продавате на други хора. Може да използвате търговия на едро или като предоставяте директно от производителя на клиента, съответната стока. Естествено, за едното ще са ви необходими повече пари, отколкото за другото, но и печалбата е различна.

6. Миниатюрна бизнес среда

Разбира се, може също да сглобите своя собствена малка бизнес среда. Като например може да сте шофьор за услуга като Uber или да давате дома си под наем, чрез AirBnB или просто да намерите подобни услуги, които да са ви от полза, чрез това което имате.

Превод и редакция: Павлина Цанева