С пари за него се сменяли асансьори и домофони, озеленявали се градинки

Вторият милиард за саниране е свършил още през януари 2016 г., въпреки че парите още ги е нямало. Това бе обявено на първата пресконференция на екипа на министъра на регионалното развитие Спас Попниколов.

През януари 2016 г. министерството е изпратило писмо до Българската банка за развитие да спре да подписва договори за финансиране на дейностите по националната програма. Не е уведомило обаче кметовете, които са продължили да сключват договори със сдружения на собственици.

Така към януари 2016 г. има договори за саниране на 2020 сгради, които са изчерпали първия, а и все още неналичния втори милиард, обясни зам.-министър Виолета Комитова.

Към момента освен тези сгради, за които е осигурено финансиране, има 2000 блока, които кандидастват за целево финансиране, и още 2000 са в процес на сдружаване.

266 сгради са санирани. Прави им се проверка извършени ли са недопустими дейности по програмата. През декември на случаен принцип са проверени вече санирани блокове. Установено е, че някои са сменяли асансьори, домофонни уредби, извършвано е озеленяване, подмяна на тротоари. Министерството е попитало финансовото министерство как да постъпи при такива случаи.

Забавяне на обществени поръчка за строителство и рехабилитация на пътища, констатира министър Спас Попниколов. Причините са бавна работа на комисиите, които оценяват, както и обжалване на поръчките.

Попниколов е поискал ускоряване на проектите за рехабилитация на пътища по програмата “Региони в растеж”, както и на проектите за доизграждане на магистрала “Струма” по ОП “Транспорт и транспортна инфраструктура”. Липсват база данни за тунели и мостове в пътната агенция, както и няма дирекция за безопасност, каза Попниколов, който заяви, че в първите му дни като министър започнаха със смъртта в “Ечемишка”. Зимата отвори нови дупки по пътищата, до края на февруари опасните за движението ще бъдат запълнени със студена асфалтова смес, а със затоплянето, ще започне изкърпването им.

Попниколов е назначил за шеф на агенцията по кадастъра Мима Чалева, която преди е била главен секретар на ведомството.