2312 сдружения ще чакат за нови пари, гласувани от парламента

Има много случаи, в които се бавят анексите към договорите за целево финансиране на саниране с Българската банка за развитие (ББР). Това съобщиха кметове на среща с министъра на регионалното развитие Спас Попниколов, зам.-министър Виолета Комитова, Българската банка за развитие и Националното сдружение на общините.

Неподписването на тези анекси бави финансирането на санирането и фирмите, които вече извършват дейностите не могат да си получат парите.

До същата констатация е стигнало и ръководството на министерството, затова е изпратило 2 писма с указания до банката - да бъдат подписани всички заявени искания за сключване на анекси към 2022 договора. С уточнението - до достигане на разполагаемия финансов ресурс от 2 млрд. лв., съобщиха от министерството.

Министър Попниколов и председателят на Управителния съвет на ББР Ангел Геков бяха категорични, че двата милиарда ще стигнат за всички сключени договори за целево финансиране, които са за 2022 сгради.

От страна на банката са уверили, че има ресурс и при изрядни документи сумите по анексите ще се разплащат своевременно.

За останалите 2312 сдружения, които са подали искания за финансиране до ББР, както и за още 1576 сдружения, които са сформирани допълнително, ще има ресурс при евентуалното увеличаване на бюджета на програмата. За това обеч ще е нужно решение на Народното събрание.

Следващата среща в този формат ще бъде след 15 дни, за да се дали са изпълнени мерките, за да не се бави санирането.