Цената на природния газ от 1 април с голям процент на достоверност ще бъде увеличена с 29,70%, научи “24 часа”. 1000 куб. м ще струват 363,43 лв. (без цена за пренос, акциз и ДДС). Това означава, че при 80% разходи на топлофикациите за синьо гориво, парното и топлата вода ще поскъпнат с 20%.

Този път КЕВР четири дни след изборите (за да влязат цените от 1 април, регулаторът трябва да се произнесе до 31 март) няма да потисне увеличението, както го направи за първото тримесечие на годината. Тогава “Булгаргаз” предложи увеличение от над 13 на сто, а комисията се произнесе газът да поскъпне с 4,65%. Цената на парното не беше променяна.

Всъщност тя бе закована в последните 2 тримесечия, въпреки поскъпването на газа. Извън едногодишния период за определяне на цените, който тече от 1 юли, промени в цената на парното КЕВР правят, когато поскъпването или поевтиняването на синьото гориво е над 5%.

Но ако поскъпването на газа макар и с по-малък процент продължи няколко тримесечия, се получава натрупване и екстремно увеличение на цената на парно и топла вода.

Само преди ден министърът на енергетиката Николай Павлов заяви, че решението за нова цена на природния газ е на КЕВР, но поскъпването му е мотивирано с увеличените цени на петрола през последните 9 месеца, което се отразява във формулата за изчисляване на газовите цени. В момента имаме най-добра цена в региона и показател за това е липсата на желаещи за внос, каза енергийният министър. Павлов намекна, че ако не е имало задържане на цената през януари, сега нямало да се наложи такъв рязък скок.

“24 часа” направи преглед на цените през последните 2 години. На 1 април 2014 г. природният газ е струвал 612,80 лв. за 1000 куб. м. От същата дата на 2015 г. цената му е била 523,72 лв., на 1 април 2016 г. 312,21 лв. От 2014 г. допреди 2 тримесечия газът поевтиня два пъти. Сега е трендът на увеличението.