15 деца, приели ролята на марсианци в името на науката, окупираха в събота обсерваторията в Рожен, жадни за информация за планетите, звездите, създаването на вселената и т.н.

Въпросите им не затрудниха директора на обсерваторията д-р Никола Петров, който изнесе уникална лекция, обяснявайки и най-сложните космически процеси със забавни примери от реалния живот.

Д-р Петров описа дори как лесно можем да си направим човек – трябват ни само малко дървени въглища, които продават по бензиностанциите, както и някои по-ценни съставки, които обаче има в катализаторите на автомобилите. Проблемът е, че на тази смес трябва да се вдъхне душа – това е най-трудната част, обобщи директорът на обсерваторията в Рожен, най-голямата в Югоизточна Европа.

„24 часа” излъчи на живо лекцията на д-р Петров във фейсбук страницата си. Двете филмчета светкавично привлякоха интереса на хиляди потребители, събраха стотици лайкове, шервания и положителни коментари.

Д-р Никола Петров е консултант по националния образователен проект „Виж къде е Марс”, който завършва с посещението на 15-те деца в обсерваторията. Той е участвал в разработката на забавни видео уроци, които децата могат да гледат на образователния портал Уча.се (ucha.se.). От тях всеки може да разбере как се е създала Вселената, защо планетата Марс става все по-популярна, можем ли да живеем там и кога и т.н.

Проектът „Виж къде е Марс” се подкрепя и от Теодоси Теодосиев, главен учител по приложна математика и физика в ПМГ „Никола Обрешков” в Казанлък. Сред учениците му има световни имена в космическата наука.

Бих се радвал ако не 15, а 15 000 деца се откъснат от ежедневието и надникнат през портала на Вселената, категоричен е Теодосиев, който създаде в Казанлък „Школата на Тео” – за приложна математика и физика.

Инициативата за проекта „Виж къде е Марс” е на Десислава Райчинова, изпълнителен директор на „Валмарк България”. На Дари, голямата дъщеря на г-жа Райчинова, пък е самата идея за посещението на децата в Рожен -да наблюдават и изучават Марс от най-голямата обсерватория.

„На първо място, напоследък темата за Марс, планетите и астрономията като цяло ангажира все повече родители и деца. На второ място, бяхме изключително впечатлени от скорошни изследвания, които сочат, че срещата с познанието за Вселената в ранна възраст помага на децата да развият усещане за нейната необятност и да оценят красотата на космическите обекти. По този начин се стимулира тяхното въображение, насърчава се предлагането на по-дръзки и мащабни идеи. От друга страна мисията на нашия бранд “Марсианци” е да се грижи не само за доброто здраве на малчуганите, но и да им дава поводи за приключения и за натрупване на нови знания, да им осигурява положителни емоции и щастливо детство.”, казва г-жа Райчинова.

Доктор Петров изнася увлекателна лекция.
Доктор Петров изнася увлекателна лекция.
Малките марсианци във фоайето на обсерваторията.
Малките марсианци във фоайето на обсерваторията.