Да се преговаря за свободата на търговията, а не за ограничаването на емиграцията настояват представители на бизнеса във Великобритания, съобщава БТА.

Това е един от изводите от проучване за защита на трансграничната търговия, проведено във Великобритания от партньорска организация на БТПП, която се занимава с администриране на бар кодовете сред 1000 компании, в които са заети повече от 100 000 души. Проучването е направено през май и целта му е да се види как ще се отрази на бизнеса излизането на Великобритания от ЕС. Изследването бе представено в БТПП.

Един от най-големите недостатъци на ЕС, констатирани в проучването, е че със защитните си мита в известна степен прегражда пътя на британските компании към световната търговия, коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов и подчерта, че на ниво европейски палати и държавни органи работодателската организация ще е активна в искането за усъвършенстване на средата в ЕС, за да може тези прегради за бизнеса да не бъдат толкова големи. Това се налага, защото в дългосрочен план се намаляват "съпротивителните сили" на компаниите, които работят само на вътрешния пазар на ЕС и те стават неконкурентни извън него, което като цяло би попречило на лидерските позиции на Европа.

Сред препоръките на британските фирми, какво правителството да направи в отговор на Брекзит, които по думите на председателя на БТПП Цветан Симеонов са наръчник и за нашите политици, е намаляването на корпоративния данък във Великобритания и изравняването му с този в Ирландия - съответно от 20 на сто на 12,5 на сто. Британският бизнес настоява още за данъчни стимули за износ, подобряване на достъпа до кредитни гаранции, по-добро експортно финансиране на малките и средни предприятия, подобряване на транспортната инфраструктура. Други искания са за премахване на митата, за улесняване на трансграничната търговия, намаляване на бюрокрацията с акцент запазване на свободното движение на работниците.

Според резултати от българска анкета от миналата година, базирана на отговорите на сто компании-членове на БТПП, Брекзит е възможност да подобрим сътрудничеството между България и Великобритания. По думите на Цветан Симеонов важно е да се преборим с ниското ниво на търговия и инвестиции от Великобритания в България, защото тази икономика и нейните контакти в световен мащаб дават много повече възможности за нашите фирми. В българското проучване фирмите-членове в БТПП смятат, че основните причините Великобритания да напусне ЕС са свързани с това, че администрацията в ЕС не е толкова ефективна, има високи разходи за участие в евроинтеграцията, освен това ЕС - в устрема си постоянно да контролира и да се меси с множество регулации и директиви, ограничава свободата на предприемачеството. Резултатите от българската анкета показват, че отделянето на Великобритания от ЕС по-скоро не е добро решение, а трябва да се търсят в промени в рамките на ЕС.

По-голямата част от анкетираните български фирми не смятат, че Брекзит би им се отразил негативно, защото нямат търговски отношения с компании във Великобритания, от БТПП обаче напомнят за косвените ефекти върху нашия бизнес.