Анализът на финансови отчети и изобщо на финансова информация за дадена компания е от изключително значение. Не само за онези, които разбират от тази работа, а като цяло за управлението на едно дружество. Защото историята на една фирма може и да гъмжи от обществено значими успехи, от популярни продукти и от успели лица. Но някъде, в някое тримесечие, във финансовите резултати се е появила тенденция, която само опитното око на финансовия анализатор може да хване навреме и да разтълкува като знак, че нещата вървят на зле. И съответно, да предпази клиентите си, като ги посъветва да насочат свободните си пари другаде.

Професията на анализатора не е особено популярна в България – през цялата 2016 година например големите агенции за подбор на персонал у нас са съобщили за едва 23 подобни свободни позиции на българския пазар. Но по света нерядко CEO на големи международни компании стават именно финансови анализатори.

Събеседникът ми е точно човек, който е започнал професионалната си кариера, като дава съвети къде да се влагат пари, изследвайки бизнеса на фирмите. Но от няколко месеца оглавява Microsoft за България, Македония и Косово. Казва се Калин Димчев и мнозина го познават от времето, когато четири поредни години бе кънтри мениджър на IBM за България.

След като завършва Американския колеж в София, Калин Димчев заминава за САЩ да учи бизнес администрация, счетоводство и икономика в „Dowling College“ в Ню Йорк. По-късно специализира в „London Business School“.

Но още като студент в Ню Йорк започва работа в „American Express Financial Advisors” на позиция помощник анализатор. Компанията извършва финансови анализи за клиенти с портфолио от инвестиции в различни области. Там основното му задължение е да прави анализи и да препоръчва на клиентите продукти за инвестиции, както и да анализира тяхното представяне.

Роден е през 1979 година, а годините, през които работи в Ню Йорк, са между 1998 и 2004 година. Точно

времето, когато се пукна dotcom балонът

Най-рисковите и съответно – най-агресивните инвестиции, тогава са именно в технологичните компании и на много инвеститори се е налагало да преглътнат случилото се.

„За първи път усетих, че нещо става в този сектор от икономиката, когато клиенти започнаха да губят между 10 и 30% от портфолиото си. Особено онези от тях, които имаха малко на брой инвестиции и ги бяха насочили към dotcom сектора. Защото това бе пренаситен пазар на инвестиции, с очаквания, които не отговаряха на действителността“, разказва Димчев.

Историята по принцип учи, че в тези неща има цикличност и е напълно възможно нещо подобно на dotcom балона отново да се случи. Може и да не е точно в този сегмент от икономиката, може да е в друг, а може и нещата да не се случат точно по същия начин.

Във всеки случай Калин Димчев има навика да чете подробно финансова информация и гледа да е информиран за всичко, свързано със световните финанси.

Определено не смята, че Microsoft е застрашена от каквито и да било негативни тенденции. „В крайна сметка, от няколко години резултатите на компанията са публични и внимателният им прочит показва, че тя се развива здраво и устойчиво. За мен това показва, че трансформацията към облачните услуги е успешна и е дала добри резултати“, казва той.

Предизвикателствата

Димчев по принцип смята, че анализът на финансова информация е основата за успеха на един лидер. Опитът му в тази сфера например сега непрекъснато му помага да бъде близо до клиентите на компанията. А това е особено важно за днешния етап от развитието на Microsoft .

„За мен най-голямото предизвикателство е да бъда една крачка напред по отношение на очакванията на клиентите. А познавайки техния бизнес, ние най-добре можем да откликнем на техните нужди“, казва той.

В световен мащаб Microsoft инвестира над 1 милиард долара годишно в развойна дейност, свързана най-вече със сигурността на данните и с облачните услуги. Работи се много за повишаване на дигиталните умения на децата и за проникването на информационните технологии в сферата на образованието.

Да се работи в мултинационална компания, чийто хедофис е в съвсем друг часови пояс, може да не изглежда винаги лесно. Но пък с дигиталните канали за комуникация и различните системи за управление на бизнеса, много от които са създадени от самия Microsoft, преодоляването на разстоянията става нещо съвсем стандартно.
„Не се налага да работим нощно време, ако това питате. Освен ако предпочитанията на самия служител са да работи през нощта. Това е позволено, както и да се работи от вкъщи. Имаме голямо разбиране в това отношение“, казва Димчев.

Първото управленско действие, което е предприел, идвайки в компанията през февруари, е да се срещне поотделно с всеки служител. Отделил е за всяка среща по половин час

„Така много ефективно се запознах отблизо с всеки един човек от екипа и успях да вникна в работата, която върши. За мен един от основните фактори за успеха на един ръководител е максимално бързо да бъде разпознат, а и да познава хората в своя екип. Затова сега, когато съм в офиса, знам какво прави всеки един от екипа, как го прави и до къде е стигнал“, уверен е мениджърът.

За младите

Едно от първите публични събития, на които Калин се появи като кънтри мениджър на Microsoft, бе откриването на „Microsoft Innovation Center“ в „София Тех парк“ през март. Той е изграден заедно с партньорите ICB и „Start it Smart“ за подкрепяне на предприемаческата екосистема, като дава достъп на млади и предприемчиви българи до съвременни технологии и решения на Microsoft, за да развиват и реализират успешно иновативни проекти. Тази помощ е безплатна за тях.

Центрове за иновации на Microsoft има по целия свят, като на Балканите досега са изградени в Атина, Баня Лука и до Сплит. Това са средища за организиране на събития, обучения и срещи, като младите получават технологична подкрепа чрез специалната програма Microsoft BizSpark

Както е известно, самата Microsoft се ражда в един гараж през 1975 година. До налагането й като световен софтуерен лидер минава обаче доста време. Днес компания с подобни мащаби може да се създаде и израсне за немислимо по-кратко време, ако имаме предвид примерите на Viber или Facebook. Но така или иначе политиката на Microsoft по целия свят е да подпомага стартъпите, което се прави най-вече с помощта на програми като Microsoft BizSpark, Microsoft Imagine Cup. А и като като се работи в партньорство с организации като „Start IT Smart“ в България, а също и с организации като Eleven и LaunchHub. Има много примери за успешни стартъпи, подпомогнати от Microsoft, например Нимеро с разработките си Envision & Jumpido, Gym Realm.

А визията на основателя Бил Гейтс за съвременното образование и неговата роля е намерила израз в редица инициативи и програми, които да вкарат дигиталния свят в училищата и да направят ученето интересно за подрастващите.

В последните години компанията например инвестира много в популяризирането на STEM (Science, Technology, Engineering and Math). По време на специално събитие в Ню Йорк на 2 май Microsoft представи новите си продукти и решения за преподаватели и ученици – Windows 10 S, нова версия на Microsoft Teams, нови функционалности в Minecraft: Education Edition, 3D и Windows Mixed Reality инструменти за интерактивно преподаване на учебния материал.

Операционната система Windows 10 S е специална конфигурация на Windows 10 Pro, която предлага познатите Windows функционалности, но с по-голям фокус върху сигурността и производителността. Всички приложения на операционната система се свалят директно от Windows Store за допълнителна сигурност, като преподавателите и учениците могат да се възползват от пълния офис пакет Office 365, включващ всички функционалности на Microsoft Word, Excel, One Note и PowerPoint. Допълнително, с Windows 10 S те получават достъп и до най-популярните и използвани приложения като инструменти за обучение и оценяване, публикуване на съдържание, интерактивни табла и др.

Новата функционалност Code Builder for Minecraft: Education Edition помага на учениците да усвоят основите на програмирането и интегрира популярни образователни платформи като Tynker и ScratchX, както и новата отворена платформа на Microsoft MakeCode.

„Смятаме, че с тази функционалност Minecraft би бил много подходящ за обучението на учениците в часовете по компютърно моделиране“, казва Димчев.
В България годишно Microsoft инвестира 250 хил. щатски долара в различни образователни програми като обучение на учители, разработване на електронно съдържание и имплементиране на образователни платформи.

Например платформата Office 365 Education към момента се използва в над 800 училища в страната. Office 365 Education осигурява безплатни инструменти за съвместна работа на ученици и учители.

В облака

Изграждането на облачни услуги и внедряването на облачни технологии е друг фокус от дейността на Microsoft, върху който компанията се е съсредоточила в последните години и то не само в световен мащаб, а и в региона, казва Калин Димчев.
„Все повече правителства и институции използват технологиите, за да увеличат прозрачността на процесите и да намалят корупцията. Нека Ви дам един пример с Хърватска. Там стартирахме проект за дигитално образование CARNet (Croatian Academic and Research Network), финансиран от Европейския съюз. Основната цел на проекта е да създаде „дигитално зрели“ училища. На този етап сме им предоставили 10 800 устройства с Windows 10 и Office 365, които се използват в процеса на преподаване и учене“, казва Димчев.

В България Microsoft работи с Националния осигурителен институт в посока намаляване на разходите и оптимизиране на работните процеси, чрез използване на облачни технологии. В допълнение НОИ изгради система, която свързва държавите от ЕС в обща система за електронен обмен на социално осигурителна информация (EESSI).

На световно ниво интересен проект е този в Мексико, където данъчната им администрация успя да намали разходите си и да повиши събираемостта в резултат на ползването на облачните решения на Microsoft. Данъчната администрация разработи IT архитектура, базирана на нашата облачна платформа Azure, Microsoft .NET Framework, Microsoft SQL Server, и Azure HD Insights. Администрацията също създаде хибридна облачна среда, за да може да поеме експоненциалния ръст на гражданите, които посещават портала й. В резултат на това, събираемостта на данъци се повиши с 10 процента на годишна база.

„Като цяло правителствата разполагат с всички компоненти, които са необходими за дигиталната им трансформация, но им е необходимо и желанието за промяна. Тогава нещата започват да се случват“, убеден е ръководителят на Microsoft за България.

Голяма мощ в малко тяло

Ръководителите на големи фирми също работят и са им необходими устройства, на които да вършат това. Димчев има предочитания към такива, които допринасят за по-голяма ефективност и производителност в работата. И едновременно с това са малки и удобни. Например в момента изключително много му допада Microsoft Surface гамата продукти, които са висок клас продукти от серията две в едно – например лаптоп, превръщащ се в таблет, чрез отделяне на клавиатурата.

По отношение на мобилните телефони напомня, че преди няколко дни CEO-то на Microsoft обяви, че компанията готви големи изненади в сферата на мобилните телефони, като разбирането за мобилен телефон няма да има нищо общо с това, което е било в момента. Във всеки случай от негова гледна точка тези устройства трябва да са мултифункционални и да издържат на водни пръски и потопяване.

„Защото обичам водата“, казва Димчев. Той притежава капитанско свидетелство и обича приключенията с плавателни съдове. Документът му дава право да управлява съдове до 40 бруто регистър тона, които представляват лодки дълги до 15 и дори до 20 метра.