Турският износ в Катар се е утроил от обичайните си нива до стойност от 32,5 милиона долара, след като четири арабски държави започнаха да бойкотират емирството на 5 юни, съобщава Ройтерс, позовавайки се на Бюлент Тюфекчи, турския министър на търговията и митниците, предава БТА.

По-рано този месец Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн прекратиха връзките си с Катар заради обвинения, че подкрепя тероризма. Турция, която отдавна се опитва да играе ролята на регионален посредник, подкрепи Доха в спора, но внимава също и да не разстрои другите си съюзници, включително Саудитска Арабия.

От 5 юни износът към Катар възлезе на 32,5 милиона долара. От тази сума 12,5 милиона долара в храна. Това число е три пъти над обичайното", каза пред репортери Тюфенкчи снощи.

Турция е изпратила над сто товарни самолета с доставки в Катар, но министърът на икономиката Нихат Зейбекчи заяви, че не е икономически изгодно храните да бъдат изпращани по въздух. По тази причина Турция пристъпи към доставки на хранителни продукти за Катар с кораби или по суша. Освен храни Турция ще изпраща също електроуреди и стоки за бита.

Първият турски кораб, превозващ 4000 тона хранителни продукти, плодове и зеленчуци, отпътува вчера сутринта от пристанището в Измир.