Вдигат глобите за незаконна сеч

По-строги санкции и наказателна отговорност да има за всички, които секат незаконно в гората. Това обмислят експерти по горите, които ще поискат промяна в закона в началото на следващия парламентарен сезон.

В момента, ако нарушителят е хванат с дървесина в не особено големи размери, той подлежи единствено на административно наказание. Така например, ако е установено, че едно лице пренася незаконно добити дървета няколко пъти, то ще получи няколко отделни административни постановления.

Нарушението е в големи размери, но логиката на съда е, че поотделно не подлежи на наказателна отговорност. Това да се промени, ще изискват експерти по горите.

Оказва се обаче, че не само незаконният добив на дървесина застрашава българската гора. Според зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев е необходимо да се вземат спешни мерки за ограничаване на вредителите и болестите по дърветата.

По време на инспекция в горите в стопанство “Ардино” той заяви, че голяма част от територията на страната е поразена от корояд и гъбни вредители, а това налага взимането на спешни мерки.

В едно дърво например може да живеят и 10 000 корояда. Те се разпространяват толкова бързо, че ареалът им расте с около метър на ден. Това означава, че поне едно дърво бива нападнато.

Размерът на засегнатите площи по последна информация е приблизително около 300 хил. дка.

През 2016 г. в сравнение с 2015-а е регистриран ръст на засегнатите площи от 66 хил. дка на 180 хил. дка или близо 3 пъти. Само до юли 2017 г. засегнатите площи са колкото за цялата 2016 г.

Единственият начин да се ограничи вредата от короядит е като се отсекат болните дървета. Местната власт в Кърджали дори пък прелага на жителите да купят дървесината на символична цена от 1 лв. Подобна акция предстои и тази есен.