Детелин Попов: Когато не получа отношението, което търся, финансовото стимулиране е без значение

Началото на веригата испански ресторанти "Бодега" е поставено във Варна през 2009 г. Следва още един обект в Студентски град, който се смята за първият испански ресторант в София. Последва го друг срещу Руската църква, пак в столицата и третият на ул. "Цар Асен". В менюто преобладават морски дарове, а типичната испанска паеля от подбрани сортове ориз, внимателно сотирани зеленчуци и микс от морски дарове, овкусена с шафран, е любима на клиентите. Искахме да сме по-модерни на пазара, да внесем испанския полъх, казва Детелин Попов, управител в обекта на "Цар Асен".
Клиентите могат да се насладят на испански вина и ритми, изпълнени на живо.

- Откога сте в този бизнес? Занимавали ли сте се с нещо друго преди?|

- От дълги години работя в сферата на ресторантьорството, работил съм и в барове. Бил съм в цяла България – по морето и в планините.

- Защо избрахте да работите в тази сфера?

- След като влязох в заведението и започнах работа, получих много добро отношение от страна на моите началници. Гласуваха ми доверие и така се завъртя цялото колело. Аз обикалям всичките ни ресторанти в София и отговарям за за барове. Държим една напитка, като сангрията например, да се сервира навсякъде по един и същ начин и да достига като краен продукт до клиента по един и същ начин.

- Какво научихте за тези години като предприемач?

- Трябва винаги да има разбирателство, да си помагаме и да съумеем да стигнем до перфектния екип и до добре свършена работа. За мен е важно на работното място да сме изрядни. Главното ни желание е клиентите да са доволни и да се върнат в "Бодега". Дa са доволни от сервиза и вкусната храна.

- Кой беше най-трудният момент в досегашния ви опит на предприемач?

- Не мога точно да кажа, че съм имал трудни моменти. С персонала е било по-трудно, особено в летния сезон, когато служителите се изкушават и тръгват натам, някои се разочароват, някои не. Други са искали да се връщат при нас. Най-трудно е със загубата на хора.

- Как избирате служителите си?

- Опитваме се да бъдем едно голямо семейство, да разбираме всеки, да изчистваме неща, които на тях не им допадат. Стремим се да подбираме членовете на екипа. Всеки, който има желание може да заповяда и започне работа. Ние искаме млади и усмихнати хора, които да допринасят за нас, но и ние за тях. Нашата идея е да сме звено и цял екип.

- Какво казвате на служителите си, за да ги мотивирате?

- Отношението към хората е най-важно. Аз съм сменил много места. Когато не получа отношението, което търся, финансовото стимулиране е без значение. Тук го получих и вече над две години работя за тези ресторанти.

- Как си представяте вашия бизнес след 5 години?

- Искам ресторантите да вървят нагоре. Надявам се в следващите пет години, поне 90% от хората в София да знаят за нас. Да удвоим или утроим обектите. Ще се движим само напред.