До средата на септември ще е ясно кой ще е избраният изпълнител

Девет български и девет чужди фирми - унгарска, полска, испанска и италианска и пет словашки, искат да строят толсистемата в България. Всички те, освен българската “Сиела норма”, са в обединения или са избрали подизпълнители за търга.

Година и четири месеца след като бе обявена поръчката за толсистема, кандидатите да я изградят станаха ясни. В сряда в пътната агенция за почти четири часа бяха отворени шестте оферти.

Въпреки че последното обявление на търга бе на 18 май, а срокът за кандидатстване изтичаше 24 часа по-късно, кандидатите са успели за по-малко от половин час да подадат офертите си.

В 16,15 часа на 19 май постъпват документите на обединение “БГ Път”, в което участват “Контракс” и унгарската “Ай сел глобъл солюшънс”. Пет минути по-късно пристигат тези на австрийската “Капш трафик солюшънс”. В нея влизат няколко дъщерни фирми - “Капш телематик технолоджис България”, “Капш телематик сървисиз Полша”, “Капш трафикком Италия”, “Капш трафик транспортейшън Испания”.

Един от редовните жалбоподатели срещу търга за толсистемата - чешката “Толлнет”, подава документи в 16,20 ч. Нейни подизпълнители са словашките “Бетамонт”, “Кедрус”, “Пей уел”, “Словашка продукционна” и “Мовис”.

При отварянето на офертите най-малък бе пликът с документи на българската “Сиела норма”. Очакваше се тя да си партнира с унгарската “Ерба 98”, също позната с няколкото си жалби срещу поръчката.

В 16,32 ч в надпреварата се включва и обединение “Телетол”, в което участват БТК, “Нованор” и “Иком”.

Консорциум “Тол България”, в който са “Телелинк”, “Сиенсис” и “Сирма солюшънс”, подава документите си в последните 15 минути.

Преди отварянето на офертите Симеон Бончев - външен експерт и юрист обяви, че процедурите ще бъдат изпълнени по старите разпоредби на Закона за обществените поръчки. Причината е, че новите текстове влязоха в сила десет дни след обявяването на поръчката на 5 април 2016 г.

Предстои комисия (в която влизат представители от АПИ, МВР, финансовото и регионалното министерство, ДАНС, агенцията по електронно управление и шестима външни експерти), да разгледа и оцени дадените предложения, както и да избере изпълнител.

Тя има 30 дни от старта на работата си (16 август), за да обяви кой от кандидатите ще е избран за изпълнител на толсистемата.