Позадрямалият през последните години пазар на ваканционни имоти е в състояние на събуждане. Или казано по-точно – във фазата, в която все още се разсънва.

Според наблюдатели броят на проектите, които са били замразени през годините на кризата и вече започват да се строят, или просто сега се създават, започва да се увеличава. Макар че все още почти могат да се преброят с пръстите на двете ръце.

Една от причините за това твърде бавно събуждане е, че

няма особено

много сделки

с ваканционни имоти и по всяка вероятност тази година ще приключи със спад в продажбите. Няма и как да е иначе, защото руската вълна отмина, а подновяването на санкциите срещу Русия няма как да върне купувачите обратно. Доколкото изобщо ги има, брокерите разчитат на желаещи от Украйна, Молдова, Казахстан и други републики, но става въпрос по-скоро за единични случаи.

Отдавна е ясно, че поне 50% от купувачите на ваканционни имоти, особено по морето, са българи. И тъй като купуването на такова жилище е пряко свързано с туризма – човек все пак трябва да е посетил мястото като турист, за да реши да купува жилище там, сега сме в разгара на харесването.

И така,

какво ново

се предлага

на този пазар

по Черноморието?

Имотните агенции твърдят, че доколкото ги има, новите проекти са предимно по Южното Черноморие, като се започне от Поморие и особено от Бургас надолу.

В самото Поморие Green Life започна тази година изграждането на нови 65 апартамента в проекта

“Айвазовски

парк”

Те ще са готови през лятото на 2018 година.

“Айвазовски парк” отвори врати през лятото на 2016 г. Той се намира почти в центъра на града, върху площ от 12 000 квадратни метра, голяма част от които са парк. Около 30% от купувачите на апартаменти в досега изградените части са българи, предимно семейства.

Малко по на юг от Поморие – на около 5 километра, в местността Лахана, се намира новопостроеният комплекс Majestic Sea Village. Това е все още само първият етап от по-мащабния проект “Поморие парк”, който включва няколко различни комплекса: вилна зона, апартаменти, хотелски комплекс. Засега има готови 126 еднофамилни къщи, намиращи се на първа линия на морето. Останалото сега се строи.

Купувачите там са предимно българи, които купуват имотите за постоянно живеене, защото на практика селището е съвсем близо до Сарафово, следователно до Бургас.

Между южната част на Бургас и Черноморец има два комплекса с ваканционни апартаменти: “Свети Никола” и “Флорас Гардън”. От тях по-късно изграденият е “Флорас Гардън” и в него все още се продават апартаменти, докато в “Свети Никола” оферти се появяват само от хора, които продават имотите си.

В района от Созопол и на юг почти до комплекса Дюни има доста повече ваканционни имоти ново строителство, както и изграждащи се в момента.

Един от най-големите в района е отново проект на Green Life за построяване на нови 100 жилища в комплекса

Green Life Beach

Resort

в Созопол. Те също ще са готови през лятото на 2018 година, като купувачите там за разлика от Поморие са над 40% българи, и то предимно млади семейства. В созополския комплекс около 10% от купувачите имат намерение да отдават апартаментите си под наем дългосрочно, докато останалите ги купуват за собствено ползване.

В последните месеци в имотните сайтове излизат все по-често оферти за продажба на парцели в района на Созопол, предимно в

залива на

Каваците

Обикновено парцелите са с разрешение за строителство и дори с готови проекти примерно за хотели, които лесно могат да се прекроят в сгради с апартаменти за продажба. Такива обяви има за квартал “Буджака”, на север от комплекса Дюни, близо до нос Агалина и на още много места в района.

Продажбата на парцели с висока степен за готовност за строителство означава, че в близко бъдеще тук могат да възникнат нови ваканционни селища.

Така лека-полека стигаме до районите на север от Приморско, където има доста зони, попадащи в “Натура 2000”: Стамополу, Бегликташ, Вельов вир, блатото Алепу и др.

Наскоро за общия устройствен план на Приморско започна процедура по изменение, като се предвижда почти

двойно

по-голямо

застрояване

от сегашното. То не обхваща точно защитените зони, а терени, които са близо до тях.

Всъщност проектите, за които в момента умува висшият експертен екологичен съвет към Министерството на околната среда и водите, предвиждат няколко проекта. Единият е за рекреационна зона и курорт на юг от дюните на Аркутино и на север от река Ропотамо. Другият е за терени югозападно от Маслен нос, на които ще се промени предназначението и върху тях ще може да се строи. Предвижда се също и удвояване на вътрешните села в община Приморско.

Според картата, която екоминистерството е публикувало, на няколко места в тези зони се предвижда изграждането на ваканционни селища. Не е известно да има конкретни проекти, но към такива промени на устройствени планове обикновено се прибягва, когато има определен инвеститорски интерес.

От Приморско на юг до Китен и Лозенец, където се намират едни от най-красивите девствени плажове по Черноморието, също е пълно с продаващи се в момента терени.

В близост до самия Лозенец се строи

затворен

ваканционен

комплекс

от 111 апартамента. Проектиран е върху площ от 4600 квадратни метра и общо 9150 квадрата РЗП.

На юг от Лозенец засега има предимно замразени проекти за изграждане на ваканционни имоти. Преди няколко месеца например се състоя поредният търг за продажба на недовършения комплекс “Коста дел кроко” край Царево.

Той е за 294 апартамента, които са готови на груб строеж, като целият имот е върху 23 декара. Собственик на “Коста дел Кроко” (брега на крокодилите на испански) е фирма “Българияконсулт”. Тя започна да го изгражда през 2007 година, но насред кризата изостави строежа. Търговете, които се обявяват напоследък, говорят, че най-вероятно има конкретен интерес замразеният проект да бъде купен и строителството да продължи.

След Царевец нещата с ваканционните селища стават доста комплицирани. Защото голяма част от землищата на Царево, Варвара, Ахтопол и Синеморец попадат в

природен парк

Странджа

Това все още не значи, че там не може да се строи нищо, защото не пречи ваканционните селища да бъдат и в рамките на самите населени места.

Проблемът е, че новият общ устройствен план на Царево, който обхваща и селищата на юг от града, вече няколко години снове между общината и съда и дори се стигна до възлагането на нов план.

Оспорваният от еколозите проект, който падна в съда, предвиждаше нови 32 локации за курорти и 44 за вилни зони, които включват в себе си и комплекси с ваканционни апартаменти. Дори новият да има три пъти по-малко застрояване, в района ще се появят доста ваканционни имоти, и то най-вероятно още в близко бъдеще.

Местността Буджака край Созопол тепърва ще се разширява с нови вилни селища, ако се съди по темпа, с който се закупуват нови терени.
Местността Буджака край Созопол тепърва ще се разширява с нови вилни селища, ако се съди по темпа, с който се закупуват нови терени.
В района на Лозенец се намират едни от най-красивите плажове по Черноморието.
В района на Лозенец се намират едни от най-красивите плажове по Черноморието.