Председателят Карина Караиванова внася до седмица 

имената на Бойко Атанасов и Диана Йорданова

Бивш шеф на НАП и настоящ зам. финансов министър и депутат от ГЕРБ ще бъдат предложени за заместник-председатели на Комисията за финансов надзор, съобщи “Капитал дейли”.

Кандидатурите на Бойко Атанасов и на Диана Йорданова ще бъдат внесени до седмица в парламента от председателя на КФН Карина Караиванова.

Очакваше се това да стане до края на работния ден в сряда и техните биографии да се появят на сайта на Народното събрание, но това не се случи.

Ако, и когато парламентът гласува тези две кандидатури, Атанасов ще отговаря за надзора на инвестиционната дейност, а Йорданова - за осигурителния надзор.

Това ще е вторият опит на Карина Караиванова да попълни екипа си, в който има членове с изтекъл мандат отпреди три години.

През юли председателят на финансовия регулатор бе бламиран от парламента заради липсата на договорка между ГЕРБ и Патриотичния фронт.

Тогава Румен Соколов, който от 2006 г. работи във фондовата борса и адвокатът Йордан Чомпалов, който преди 1996 г. е работил в Комисията по ценните книжа и фондовите борси, не получиха подкрепа.

Изтичането на информацията сега за двете нови номинации към медия, която е избирателно критична към определени персони и сфери на бизнеса, подсказва, че целта е да се видят реакциите на предложенията.

Иначе парламентарни източници твърдят, че освен от ГЕРБ двете кандидатури вече получили негласна подкрепа от ГЕРБ, ДПС, БСП и “Обединените патриоти.”

Възможно е след седмица, когато Карина Караиванова внесе имената да има изненади.

Това се отнася по-вероятно за Диана Йорданова, въпреки че според “Капитал дейли” тя е била одобрена от председателя на КФН.

Депутатката от ГЕРБ няма сериозен опит в сферата на пенсионните фондове и допълнителното доброволно осигуряване, които ще трябва да контролира като ръководител на “Осигурителен надзор”.

Преди да влезе в политиката като общински съветник в Бургас, Йорданова е била собственик на счетоводна къща.

В парламента е заместник-председател на бюджетната комисия, ръководена от Менда Стоянова.

Бойко Атанасов като заместник председател на КФН и ръководител на дирекция “Надзор на инвестиционна дейност” ще отговаря за публичните дружества, които се търгуват на фондовата борса, инвестиционните посредници и взаимните фондове. Диана Йорданова

Диана Йорданова

Това е сфера, която е особено интересна за издателя на “Капитал дейли”. Вестникът свързва бившия данъчен шеф и сегашен зам. финансов министър и с ДПС, въпреки че Бойко Атанасов работи в данъчната администрация при няколко правителство от средата на 1990 година.

Атанасов оглави НАП през 2013 г. и го ръководи приходната агенция до май 2017 г., когато стана заместник на министър Владислав Горанов и отново отговаряше във финансовото министерство за приходите от НАП и митниците.