21% ръст на продажбите на луксозни имоти в България се наблюдава от началото на 2017 г. Наемите на такива имоти пък са нараснали с 4%. Това показват данните на консултантската компания “Юник Естейтс”, специализирана в продажбата на такъв тип недвижимо имущество.

Компанията отчита изключително активен пазар в България, който се диктува от купувачите. Техният брой е нараснал с 10% от началото на годината. Положителна тенденция е и скъсяването на срока за продажба на един имот на пазарна стойност - между 1 и 3 месеца.

Интересът на активния купувач е насочен към къщи с модерна архитектура в затворени комплекси, пентхаус апартаментите - с голяма площ, над 400 кв. м, и високи тавани - над 3 м, с красиви гледки. На пазара вече се търсят и “трофейни имоти” - емблематични жилища на много високи цени.

Най-скъпите имоти в София се намират в района до Докторската градина, като там цените са около 2200 евро на кв. м. След това са къщите във Витошката яка.

Цените в момента са стабилни заради ограниченото предлагане на качествени имоти. В средата на 2018 г. се очаква строителството вече да започне да отговаря на критериите на съвременния купувач.