Увеличиха със 7,66 млн. лв. парите за енергийна ефективност за малки и средни предприятия 

През ноември стартират двете схеми за ваучери за малкия и средния бизнес за 7 млн. евро. Комитетът по наблюдение на програма “Иновации и конкурентоспособност”, който се проведе миналата седмица, ги одобри.

По първата схема - ваучери за емитиране на акции на капиталовите пазари, финансирането е 2 млн. евро, приемането на документи на бизнеса започва следващия месец, крайният срок е януари.

Финансирането ще става с ваучери на стойност 50 000 лв., за малки и средни предприятия, които желаят да се листнат на БФБ. Компаниите ще подават заявления, които ще се разглеждат по реда на постъпването им. На одобрените ще бъде даден срок за излизане на фондовата борса и в случай че не го спазят, техният ваучер ще бъде пренасочен към друга компания.

С 5 млн. евро пък ще се улеснява достъпът на малките и средните предприятия до цифрово ноу-хау и технологии. Ваучерите, които ще са на стойност от 20 000 до 50 000 лв., ще подпомагат свързване с доставчиците на услуги в областта на информационните и комуникационни технологии.

Финансирането на двете схеми ще стане през агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия.

Комитетът одобри и увеличаване със 7,66 млн. лв. парите за “Енергийна ефективност за малките и средните предприятия” и сумата по процедурата е 154,11 млн. лв. С парите ще се финансират всички проекти на микро- и малки предприятия, които са получили 77 и повече точки, както и средни предприятия със 76 и повече точки.