В следващите десетина години се очаква огромен недостиг на работна ръка във всички сфери. Ще има най-вече необходимост на хора със средно професионално образование, затова ще настояваме за увеличаване броя на учениците в професионалните паралелки. Това каза на пресконференция днес в Бургас министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По-рано министърът проведе работна среща с кмета на града Димитър Николов, директори, учители и специалисти от общини в Бургаска област.

Министърът каза, че малко родители насърчават децата си да се включат в паралелки с професионално образование, предава БТА.

Близо 3 милиона лева допълнително финансиране са заложени в бюджета за следващата година на паралелки за придобиване на професии с най-голям недостиг на пазара на труда, информира министърът. Той заяви, че настоява за увеличаване часовете по български език и литература в училищата и детските градини, и да се наблегне на грамотността.

В програмата на министър Вълчев е включена среща с академичното ръководство на университета "Проф. д-р Асен Златаров", както и посещение на детска градина "Брезичка".