Концесионните такси обаче ще бъдат двойно по-високи

Парламентът трябва да поправи Закона за концесиите

Подготвят се промени в концесионния договор за ски зоната в Банско, които предвиждат да се разреши изграждането на нови ски съоръжения.

Това съобщиха вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на околната среда и водите Нено Димов след среща с представители на екологични и неправителствени организации, експерти и кметове на общини.

“Бяха разгледани два въпроса - промяната на концесионния договор между държавата и ползвателя на концесионната територия на Национален парк “Пирин” и промяната на действащия план за управление на Национален парк “Пирин”, съобщи Валери Симеонов.

На срещата не се е обсъждало конкретно изграждането на лифт, тъй като първо трябва да се направят обсъжданите промени. Ако има конкретно инвестиционно намерение, то ще премине през всички процедури, включително оценка за въздействието върху околната среда и обществено обсъждане.

“Това са прекалено дълго отлагани решения на проблемите. Ако се помотаме още малко, на този концесионер може да му мине меракът за нов лифт”, аргументира се Валери Симеонов, визирайки сегашния концесионер “Юлен” АД. За втория лифт обаче ще се плащат двойно по-високи такси за концесия за териториите, които преминават през защитени зони.

Разрешението за строителство в част от защитените зони ще се отнася само за спортни съоръжения, но не и за хотели и други сгради.

Вицепремиерът категорично заяви, че промените единодушно са били приети и от еколозите.

“Цитирам изрично г-н Андрей Ковачев, който каза, че не е против изграждането на втори кабинков лифт и иска да се разреши проблема с дългите опашки”, каза Симеонов.

“В момента се чака по 2-3 часа. Хората идват от цяла Европа, за да не могат да използват пистите пълноценно. Вторият лифт няма да увеличи туристите, а ще намали времето за чакане”, каза вицепремиерът.

Само един екологичен въпрос е бил повдигнат - дали изсичането на дървета няма да доведе до наводнения в случай на силни валежи. По този и останалите въпроси, засягащи демографски проблеми, безработица, намаляване на цените на имотите, еколозите ще получат писмен отговор до една седмица, съобщи Симеонов.

Министър Нено Димов уточни, че новият договор ще бъде съобразен с актуалните законови изисквания. В сегашния договор са предвидени санкции единствено по отношение на приходите, но няма такива, засягащи опазването на околната среда. С промените ще се въведат и такива санкции. Ще се изчака обаче промените в закона за концесиите да минат на второ четене в парламента.

Председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев само потвърди за срещата и коментира, че не е получил отговор на много въпроси, които бил поканен да зададе писмено. Той смята, че и в момента опашките могат да се намалят чрез разширяване на съществуващия лифт.