Световният ден на Географските информационни системи (ГИС), който бе отбелязан на 15 ноември в София, показа нагледно как тези технологии помагат да преодолеем последиците от климатичните промени.

Програмният ръководител на климатичните данни и мониторинг в Световната метеорологична организация Омар Бадур представи в София доклад за състоянието на климата на Земята през 2017 г. и как чрез ГИС технологии можем да сме по-подготвени за климатичните промени и да се справим с бедствията.

2017 година е една от трите най-горещи години с рекордни екстремни метеорологични условия. Периодът 2013-2017 г. е най-топлият 5-годишен период с температури, достигащи 50 градуса по Целзий в Азия, рекордни урагани с бърза последователност в Карибите и такива, достигащи до Ирландия.

Рискът от болести и смъртност, причинени от климатичните промени, се е покачил с 30% от 1980 до 2017 г. През 2016 г. 23,5 милиона души са разселени поради бедствия, причинени от климатичните промени.

Тези и още много други данни бяха включени в доклада на Световната метеорологична организация за състоянието на климата, който е изготвен от Омар Бадур и се явява основа за провеждащата се конференция в Бон по изменението на климата.

Омар Бадур сподели също така опита на Световната метеорологична организация за интегриране, обработка и анализ на данни от различни източници, включително в реално време и големи данни, както и за изграждане на ГИС базирани приложения. Тези приложения помагат да бъдем по-подготвени за климатичните промени, както и по-добре да се планират действията по евакуиране и цялостно по-ефективно управление при природните бедствия.

ГИС технологиите днес помагат по-ефективно да се решават проблеми в много различни области. Например трафикът в големите градове, кадастърът, опазването на биологичното разнообразие – всички тези дейности се подпомагат от цифрови географски системи. Земеделието и много дейности в него са немислими без точното заснемане и нанасяне на парцелите в цифрови географски системи било за изясняване на собствеността им, било за нуждите на европейското финансиране. Картографирането в земеделието подпомага и чисто фермерските дейности, защото днес с инфрачервени камери от въздуха с дрон на големи полета с насаждения може да изясни каква е почвената влага, дори съдържанието на хлорофил в растенията. Това пък помага да се следи състоянието на насажденията в реално време, без да се налага физически да се влиза в полето.

Полицейските и правоохранителни дейности днес също са немислими без ГИС технологии. Проследяването на откраднати коли, непрекъснатият контрол върху патрулките, контролът върху местонахождението за пуснати на свобода с условни присъди - всичко това се подпомага успешно от GPS базирани системи. Те са нужни и на военните и неслучайно стандартите на НАТО за ГИС технологии са създадени от фирмата ESRI, чийто български клон бе организатор на състоялия се на 15 ноември Световен ГИС ден.

Транспортните системи при това не само в сухопътния , а и във водния и въздушния транспорт в днешно време също са немислими без географски информационни системи.