Търговци на ток се опитват да вдигнат цената на тока за бизнеса, за да избият загуби, натрупани принудително през миналата година.

Това заявиха пред “24 часа” няколко независими източника от енергетиката. Те посочват, че през 2016 г. голямо количество е било пренасочено от свободния към регулирания пазар, за да се избегне режим на тока.

От това обаче търговците на ток са загубили минимум 70 млн. лева. Част от компаниите поели тези загуби като увеличили капитала си. Други обаче не го направили и се опитвали да компенсират сега като вдигат цената.

Поскъпване на тока имало и заради обективни причини - увеличана консумация през зимата и от по-голямото промишлено производство заради ръста на икономиката. А ток за совободния пазар се предлагал само от няколко централи и нямало как да се осигурят допълнителни количества.

Освен това близо част от производството на АЕЦ “Козлодуй” било продадено авансово още през лятото. Тогава на енергийната борса атомната централа продаде 11 пакета - шест за доставка за цялата 2018 г. за 110 мегавата и пет за 70 мегавата за първото полугодие на 2018 г.

Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев обаче група търговци на ток се опитвали да манипулират пазара с вдигането на цените.

Той даде пример с търговец, който е купил за 69 лв. на мегаватчас, а го предлага за 92 лв. Представители на фирма му се обадили да му кажат за този случай в сряда вечерта. От друга фирма му сигнализирали, че търговецът променя договора в движение и от 82 лв. цената се вдига на 120 лв. за мегаватчас.

“Износът е намалял, производството е едно и също, няма пиково потребление или екстремна ситуация с авария, която да вдигне цената на електроенергията. Няма основателна причина да се вдига цената, освен тази, че кръг от търговци се опитват да манипулират пазара”, казва Добрев.

Това били и мотивите му да предложи промяната в Закона за енергетиката, която бе гласувана от парламента в сряда. Според новите текстове всички сделки с ток за свободни пазар ще ставата на енерпгийната борса. Така търговци няма да могат да купуват директно от централите.

Според Добрев в момента търговете на централите се печелят от 4-5 търговеца, при над 100 лицензирани от КЕВР. Депутатът допълни, че промените в закона ще пресекат търговията под масата и по телефона, а пазарът ще се изсветли.

Ако производителите предлагат на борсата цена от 92 лв., а бизнесът стои на 80 лв., ще се срещант по средата, каза още Добрев.

В Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори имало писма от текстилни, шивашки, леярни фирми, че се променят цени на тока по договори в движение и се предлагат цени от по 100 лв. Това заяви председателят на УС организацията на Константин Стаменов.

“При 100 лв. на мегаватчас трябва да затваряме. Ще вземем ключовете от фабриките и ще ги дадем на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, тя да ги управлява”, каза още Стаменов.

Според него с опита за поскъпване на тока се посяга на икономиката. А индустрията крепяла битовите потребители, 2000 мегавата възобновяеми енергийни източници, както и когенерациите с преференциални цени на тока. Според Стаменов те също трябвало да са на свободзния пазар. И попита какво се чака със законовите промени за либерализацията на пазара, след като докладът на Световната банка е готов отдавна. Според Стаменов било странно защо в държавната ТЕЦ “Марица-изток 2” има неработещ блок при тази ситуацзия с тока.

Българската браншовата камара “Машиностроене” пратила писмо до Министерството на икономиката по същия казус и посочва, че търговците искали в договорите за доставка на ток да има клауза, че цената може да се променя по време на едногодишният срок на действие.

Камарата дава пример с машиностроително предприятие, чиято цена на тока до 1 юли тази година е била 67 лв. за мегаватчас, след 1 юли става 80 лв., от 1 декември е 89,90, а от 1 януари над 100 лв.

В писмото си търговецът настоява фирмата да премине само на нощен режим, тъй като съществува проблем с доставката на дневна електроенергия. Как при такава обстановка фирмите ще планират себестойност, как да договарят цени на продукцията, която предимно изнасят в чужбина, питат от камарата.

“Не ние определяме цените, а производителите. Има недостиг на електроенергия и заради това цените се вдигат”, заяви Соня Кадиева, председател на асоциация “Свободен енергиен пазар”. И даде пример с АЕЦ “Козлодуй”, която на последните търгове предлага мегаватчас за над 80 лв.

Справка на сайта на централата показва, че 50 мегавата за 2018 г. са продадени на цена 79 лв. за мегаватчас. А от другата асоциация - на търговците на електроенергия в България, съобщиха, че два ноемврийски търга на атомната централа за 2018 г. са на цени от 82,50 и 82,07 лв. за мегаватчас.

Според Кадиева изявленията, че търговците манипулират пазара не били верни.

Разчитало се на ток за свободния пазар от ТЕЦ “Марица-изток 2”, от АЕЦ “Козлодуй”, от американските централи и ТЕЦ “Бобов дол”, което било изкуствен дефицит.

Ако цените са високи, защо фирмите купуват от търговците, а не се регистрират на борсата срещу 20 000 лв., да плащат такси и да вземат ток оттам, заяви Кадиева.

От асоциацията на търговците на електроенергия в България твърдят че цените на тока в Европа са се увеличили с 30%.

В България пък по-малкото количесдтво доа през последните две години е довело до спад в производството на ток от вецовете с 53,6%, което вдигнало цените.

10 са големите търговци на ток в България. Това са трите търговски дружества на ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго-Про”, “Енерджи съплай” , “Енерджи МТ”, “Енергийна финансова група”, “Аркадия”, “Енерджи маркет”, “Мост енерджи”. През тях минават основните количества ток, които сега централите продават на търгове.

Десетият голям играч всъщност ще е нов - това е фирма Джи Ви Ай, която е част от строителната “Джи Пи груп”. Джи Ви Ай се превръща в един от основните търговци, след като стана ясно, че поема бизнеса на “Фючър енерджи” - компанията, която бе един от кандидатите да купи бизнеса на ЧЕЗ в България.

“Фючър енерджи” обаче е отстранена от пазара на ток, след като се оказа, че не може да изпълнява договорите си заради липсата на достатъчно ток. Сега нейният бизнес, заедно с екипа и ноу-хауто, се поемва от Джи Ви Ай.

Домусчиев: 350 млн. лв. повече

платиха фирмите тази година

През тази година индустрията е платила над 350 млн. лева повече за ток спрямо 2016-а, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Според него тези пари не са отишли за подобряване на работата на държавните централи, а в джобовете на определени хора.

Домусчиев посочи още, че в момента цените на електроенергията са с между 50 и 90% по-високи спрямо тези през миналата година. Токът от централите се продавал на определени търговци, след което те го предпродавали с огромни печалби.

От това страда цялата икономика, защото големите и малките предприятия ще трябва да преразгледат цените на услугите и стоките, които продават, каза Домусчиев.

И посочи, че търговци на ток дължат 56 млн. лева такса “Задължение към обществото”. Част от тях умишлено фалирали, за да не платят дълга си. Това са сериозни престъпления, които трябва да бъдат разкрити, заяви председателят на КРИБ.

Рязкото поскъпване на тока за бизнеса можело да доведе до трус в държавата. Някой може да стои зад тези недобронамерени действия и се надявам, че правителството ще се намеси адекватно и този проблем ще бъде решен, каза Домусчиев.

Според него промяната, с която сделките вече ще стават на борсата, е една от важните стъпки за либерализация на българския пазар, за прозрачност и предвидимост.