Инфлацията в България вече изяжда дохода от лихви върху депозитите, показват данните на НСИ.

За ноември статистиката отчете 0,4% инфлация спрямо октомври. Натрупаната от началото на годината стигна 2,4%, а на годишна база индексът на цените се е повишил с 3 на сто.

Според последните данни на БНБ, които са за октомври, средната годишна лихва по левовите депозити е паднала до 0,38%.

Тоест ако в началото на годината на депозит са оставени в някоя банка 100 лева, за една година средната доходност от тях е 0,38 лв. Заради натрупаната за същия период инфлация от 2,4% обаче покупателната възможност на тези 100 лева е с 2,4 на сто по-ниска. С други думи - на всеки 100 лева депозит на практика загубата е около 2 лева през тази година.

От депозитите в евро се губи повече, тъй като средната лихва по тях е 0,26%.

От данните на НСИ се вижда, че ноемврийската инфлация засяга всички групи стоки и услуги и почти няма нещо, което да е поевтиняло спрямо предния месец.

През миналия месец транспортът е поскъпнал с 1,2%, хранителните продукти и безалкохолните напитки с 0,6%, а разходите за жилища, вода, електроенергия, газ и други горива са се увеличили с 0,5%.

За развлечения, култура, алкохолни напитки и тютюневи изделия се харчат с 0,4% повече. Поскъпване има и при облеклото, обувките, ресторантите и хотелите.

Стоките от малката потребителска кошница през ноември спрямо октомври са поскъпнали с 0,5%, а от началото на годината - с 3,4 на сто. Най-голямо увеличение има при цените на храните.