Поскъпването на жилищните имоти в България леко се е успокоило в последните три месеца на 2017 г. - ако цените на съществуващите жилища до края на първата половина на годината са се повишили с 9,2% на годишна база, то през последните три месеца на 2017 г. повишението е било само 4,16%. Това се твърди в специален анализ на портала Global property guide, посветен на България.

Според данните на Евростат и НСИ, които се цитират в анализа, положението при новостроящите се жилища е почти същото: те са поскъпнали със 7,3% до края на първото полугодие, но през последното тримесечие цените са отбелязали минимален спад от 0,82%.

Това са обаче усреднени данни. В столицата за същото време поскъпването на жилищата е било 14%, във Варна - 13,9% за съществуващите жилища и 14,9% за новопостроените, а в Пловдив - 7%.

В столицата на България средната цена на 1 квадратен метър съществуващо жилище е била 1060 евро към края на 2017 г. Лихвите по ипотечните кредити са достигнали исторически най-ниските си нива и ръстът на отпускането им е голям, макар че отпуснатите кредити са все още под обемите, регистрирани преди кризата.