От 2019 г. България вече ще може да ползва договорените още през 2013 г. 1 млрд. куб. м природен газ от азербайджанското находище “Шах Дениз”. Това стана ясно след разговорите на премиера Бойко Борисов и водените от него министри в Баку.

До края на годината ще е готов газопроводът ТАНАП, който свързва Азербайджан с Грузия, Турция и Гърция, обяви президентът Илхам Алиев. Именно по него ще бъде доставян и азерският газ до България. Първоначално това ще става по двупосочната газова връзка между България и Турция, която трябва да бъде завършена през юли. От юни пък започва изграждането на такъв газопровод и с Гърция.

От двете връзки на българската газопреносна мрежа с ТАНАП азерското гориво ще стига до хранилището в Чирен, на базата на което ще се изгражда и европейският газов хъб “Балкан”. От 2 години азерската държавна компания СОКАР проучва възможностите да нагнетява свой природен газ в хранилището.

От там горивото ще може вече да се разпределя по мрежата за битово потребление и към индустриалните потребители.

СОКАР ще проучи възможността да инвестира в своя мрежа за битово газоснабдяване у нас, стана ясно след разговорите на Борисов и Алиев. Компанията вече има осъществен такъв проект в Грузия, работи и в Албания.

Азерският газ е най-евтиното гориво и може да бъде включван в енергийните помощи като алтернатива на ваучерите за отопление, обясни след разговорите си с Алиев премиерът Бойко Борисов.

Все още тази идея на министър-председателя не е разработвана от експерти. В момента държавата плаща по 73 лв. на месец през зимата като помощ за отопление на хората, които получават под гарантирания минимален доход.

Цените на природния газ от Азербайджан засега не са обявявани. При визитата на Борисов в Баку също не бе казано на каква цена ще идва горивото от “Шах Дениз”. Според български експерти обаче ще са от 15 до 40 на сто по-ниски от тези, на които се доставя природният газ от Русия.