Проблемът да е решен до 2-3 години, предвижда премиерът

Нито керемида извън втория лифт в Пирин, зарече се той

Без ЕС Балканите ще бъдат превзети от джихадисти

“Корупция има навсякъде и водим огромна битка. Избиран съм 11 пъти като победител на избори в България. София имаше криза с боклука, когато станах кмет. Нямаше завод, нямаше нищо. Сега в София след Цюрих е най-добре организираната система. В същото време, ако има такава корупция, каквато казвате, ще има ли ръст на икономиката и инвестиции? Как ще ни избират все нас на първо място? Както сме се заели сега, до 2-3 години ще се справим, и то добре с този проблем.”

Това заяви премиерът Бойко Борисов в Европейския парламент в Страсбург в отговор на въпрос от депутатка. Там вчера той държа първата си реч, за да обяви приоритетите на председателството ни. Последваха въпроси, като атаката дойде от българските евродепутати Николай Бареков и Петър Курумбашев и германската им колежка от зелените Ска Келер. Именно на нея Борисов посвети и най-много време в отговорите си. Германката искаше да знае защо хиляди протестирали по улиците заради Пирин.

“Минаха 11 години от вашето членство. Прочетохме 11 доклада на Европейската комисия по темата корупция. Все още България е страната с най-много корупция в ЕС. Много от мерките са контрапродуктивни. Последният закон казва, че хората, които подават сигнали, са изправени пред опасността от наказателно преследване. Има проблем и с въздействието върху медиите от страна на тъмни кръгове. ЕК няма как да пренебрегне тези факти. Трябва да се заемете с борбата с корупцията. Кажете как да ви помогнем”, обърна се Келер към Борисов.

“Моля ви,

тези наши

приятели, които

протестират, ми

бяха коалиционни

партньори Разделиха се на три партии с трима вождове. Те са нашият най-естествен партньор. Не съм виновен, че спечелих изборите. Социалистите проведоха изборите и ние победихме”, отвърна ѝ Борисов.

“Благодарение на битката с корупцията и контрабандата вкарахме милиарди в бюджета. Не казвам, че сме идеални. Борбата с контрабандата и корупцията ще продължи на всички нива”, продължи Борисов темата и на съвместната си пресконференция с шефа на Европарламента Антонио Таяни.

Премиерът изтъкна, че България има 4% ръст на икономиката, който бил най-високият в ЕС, безработицата е под 6% и страната няма бюджетен дефицит.

За корупция говориха и евродепутатите Николай Бареков и Петър Курумбашев. Според Бареков хората очаквали от министър-председателя възмездие и да хвърли в затвора бизнесмените Огнян Донев и Иво Прокопиев. Евродепутатът ги нарече “бандити”.

Премиерът даде емоционален отговор на Келер и по критиките за Пирин - изрази готовност веднага, пред евродепутатката, да се подпише, че няма да бъде построена и една керемида извън втория лифт.

“Аз самият съм зелен човек. Опазването на природата е в огромна степен защитено от нашето правителство. Преди десетина дена се срещнах с природозащитните организации.

Спирал съм

проекти с години,

за да се излюпят

щъркелчета.

Министрите съм

карал да

пренасят лично

блатни кокичета,

за да не ги

стъпче валяк Всичките ни проекти са с тунели за мечки, вълци и костенурки. Искам да гарантирам, става въпрос за втори лифт. Има един-единствен лифт на курорта Банско и туристите чакат на опашка с часове. Сега тези хиляди се качват по път с автомобилите си в планината. За да вървят автомобилите, го осоляваме непрекъснато и десетки дървета около него загиват. Не само няма да се допусне незаконна сеч.

България е първа

в Европа по нови

гори

и единствена разширява горите си. Кой инвеститор ще даде да му отсекат боровете? Една керемида повече няма да се сложи там”, отговори Борисов на Ска Келер.

Останалите изказали се евродепутати предпочетоха да говорят по приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС, чието представяне бе целта на гостуването на Борисов.

“Стабилността на Балканите има пряко отношение към стабилността на Европа. Ако ние не дадем перспектива на страните от ЕС, там има почва за развитието на радикален ислям”, предупреди премиерът ни в словото си.

Темата за Западните Балкани бе на фокус в представянето му.

“В мандата на тази ЕК няма да има нови членки от Балканите в ЕС. Но ясно и честно трябва да им кажем какви надежди могат да хранят. Това е точният момент, в който да го направим. Един изстрел в Косово буквално взривява Балканите. Какво ще стане, ако не вземем това решение и не работим по изграждането на инфраструктурата? Младите ще напуснат в посока дали Европа, дали Америка и ще останат само старите хора.

Ако ние не

го направим, и

Русия, и Китай и

Саудитска Арабия

имат интерес

към Балканите

и някой друг ще

го направи

Сега е моментът да им дадем перспектива”, заяви премиерът.

Ключови за българското председателство ще са миграционната политика и промяната на Дъблинския регламент, обясни Борисов, като обвърза темата с добрите отношения между ЕС и Турция.

“Смея да твърдя, че България за година успя да намали миграционния натиск до нула. Споразумението с Турция трябва да се подпише и да продължи да работи. Въпреки категоричността за правата на медиите и върховенството на закона, да решим прагматично въпроса по споразумението за миграцията”, обърна се Борисов към евродепутатите. Обеща да се търси и решение по спора за релокирането на мигрантите в държавите от ЕС. Но припомни, че решението на проблема е границите да не пропускат бежанци извън контролните пунктове и да се създадат зони за сигурност близо до родните страни на мигрантите.

“Има държави, които държат да паднат санкциите, други са изключително остри.

Ще търсим

нормализиране

на отношенията

с Русия

Това ще бъде общо европейско решение”, каза българският премиер по отношение на санкциите на ЕС и контрасанкциите на Москва. Без Вишеградската четворка Европа няма да е същата, коментира пък кризата с Полша.

Борисов се обяви за запазване на кохезионните фондове и в новия бюджетен период. “Трябва да благодаря на всички държави донори. Много помогнаха и за България и за целия регион. Зная как изглеждаха бившите социалистически страни преди 1989 г. и как изглеждат сега. Трябва да намерим баланса на взаимното уважение между донорите, които дадоха милиарди евро, и това, което ние като пазар, култура, геостратегия имаме. Няма по-добро място за живеене от Европа, от ЕС. Кохезионната политика трябва да продължи”, призова той.

Борисов

благодари на

европейските

социалисти,

които също подкрепиха приоритетите на председателството.

Юнкер: Българските 6 месеца са изключително важни за ЕС

Радвам се, че българското председателство е така добре подготвено за тези 6 месеца, защото тези български 6 месеца ще бъдат от изключително значение за съюза и неговото бъдеще.” Това каза председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург. Той говори веднага след речта на премиера Бойко Борисов.

“Едно от най-приятните неща в българското председателство е това, че ще имам възможност

да виждам добрия

си приятел Бойко

по-често

Миналата седмица бяхме в София и това беше един специален момент за Европа, защото това е първото европейско председателство на България, но това беше важен момент и за мен.

По време на люксембургското председателство бях председател на съвета и тогава взехме решението за лансирането на разширяването на Европа. Имах възможност и да подпиша договора за присъединяване на България към ЕС през април 2005 г. Спомням си този ден, като че беше вчера. Спомням си емоциите, които изпитвах тогава. В този момент историята и географията се съединиха. София отброяваше дните и часовете до присъединяването си към ЕС и тази картина е запечатана в паметта ми. Както германците казват, “аз бях на предна линия”, за да усетя това щастие. Надеждата, радостта, която изпитахме тогава, все още присъства в сърцата ни. Спомням си думите, които използвах онзи ден - в историята винаги има светлина и това беше важен ден в историята. Вие бяхте решителни и смели”, каза още Юнкер.

“За българите, за всички нас основна задача е да финализираме работата си по основните залози – трябва да има европейско сътрудничество, защото то е от решително значение в областта на миграцията, цифровата икономика и сигурността”, каза още председателят на ЕК.

“Европарламентът е готов да работи с българското правителство. Много сме доволни, че премиерът Борисов подчерта важността на ЕП. Високо оценихме думите, че България ще направи всичко за намирането на решения по въпроса с миграцията и промените на регламента от Дъблин. Българското председателство ще подготви почвата за следващия многогодишен бюджет на ЕС.

Борисов бе бурно

аплодиран,

надавям се това да е добър знак за председателството”, коментира пък председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

Ангела Меркел при Борисов в събота, идва директно от разговори с Макрон

Преди това пък Себастиан Курц я посети в Берлин заради бежанците. Канцлерката за втори път у нас - уважи покана на премиера и през 2010 г.

Канцлерката на Германия Ангела Меркел пристига в София в събота, 20 януари, обявиха от Министерския съвет вчера.

Това е втора визита у нас на най-влиятелната жена политик. Пак по покана на Борисов тя бе в София през 2010 г. Тогава Меркел получи и най-високото българско отличие орден “Стара планина”. Тогава тя стана и доктор хонорис кауза на Русенския университет.

Меркел идва за разговори с българския премиер Бойко Борисов по негова покана, обясниха от правителствената пресслужба. Двамата ще обсъдят приоритетите на българското председателство и актуални теми за ЕС. При откриването на българското председателство в София преди седмица Борисов подчерта, че

цяла Европа

разчита в Германия

скоро да има ново

правителство на Меркел,

след като бяха отпушени преговорите между нейните християндемократи и социалдемократическата партия на Мартин Шулц. Която в неделя трябва да каже тежката си дума за коалицията на конгрес.

София ще е втората столица в Европа, която Меркел ще посети, след като тръгнаха преговорите за нов кабинет в Германия. Ден преди да кацне у нас, тя ще разговаря в Париж с френския президент Еманюел Макрон. Визитата там също бе обявена вчера от пресслужбата на Елисейския дворец. Тема на срещата между Меркел и Макрон в петък ще е бъдещето на Европа.

В сряда пък тя прие в Берлин новия канцлер на Австрия Себастиан Курц. Именно той ще поеме от Борисов председателството на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 г.

Бежанците и политиката към тях е била основна тема на разговорите между Меркел и Курц, предаде ДПА. Агенцията припомня, че срещата е в момент, в който Меркел промени политиката си към бежанците. Когато Курц беше външен министър в предишното австрийско правителство на социалдемократа Вернер Файман, той критикуваше Германия за либералната ѝ бежанска политика. Миналата седмица германският канцлер се съгласи да установи

годишен

лимит за

бежанци в

Германия

- между

180 000 и 220 000

души.

Новата австрийска коалиция, оглавявана от Курц, вече обяви планове да намали помощите, получавани от бежанците в Австрия, за да се превърне страната в по-непривлекалетлна за миграция. Броят на бежанците в Германия също е спаднал. Според официални данни, оповестени вчера, през 2017 г. 186 000 са кандидатствали за предоставяне на убежище, докато през 2016 г. са били 280 000. А през 2015 г., когато Меркел отвори вратите на Германия за бежанците, молбите бяха 890 хил.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер прегърна премиера Бойко Борисов преди речта му в Европейския парламент.
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер прегърна премиера Бойко Борисов преди речта му в Европейския парламент.