Обработват се, за да се предотврати непрекъснатото отделяне на прах

И сред най-активните и придобили опит домашни майстори срещнах малцина, които биха се заели със задачата сами да шлайфат бетонни или скални повърхности.

Задачата наистина не е никак лесна и е по силите само на най-упоритите и онези, които наистина имат достатъчно време и средства, за да се снабдят с необходимите инструменти и материали.

По-големите пространства с бетонови настилки най-често се срещат в складови помещения или гаражи. В повечето случаи шлайфането на бетон на такива места се прилага с цел изравняване и премахване на различни неравности.

Много често такива подове от бетон не са шлайфани при полагането, което прави повърхността им грапава и неравна. Това пък е предпоставка за затруднения при разполагането на каквото и да е оборудване.

Друг проблем при необработените машинно бетони е непрекъснатото отделяне на прах и фини частици от повърхността им. Шлайфането на бетонови настилки, които при полагането не са били обработени машинно, цели отстраняването на посочените недостатъци.   С тази  машина се шлайфат груби  бетонни  повърхности.

С тази машина се шлайфат груби бетонни повърхности.

Повърхността се шлайфа с тежки планетарни или еднодискови машини, които с помощта на диамантени инструменти отнемат част от нивото на настилката до постигане на равна повърхност.

Обикновено при такъв тип бетони не се търси висока степен на полировка, но е желателно

след изравняването

да се направи и

по-фина обработка

Добре е след обработката настилката да се импрегнира, като се нанася защитна емулсия, която заздравява повърхността и я предпазва от външни влияния.

Вече полираният бетон може да бъде изключително здрава, лесна за поддръжка и притежаваща красив декоративен ефект настилка. Технологията при полиране на бетон е същата, както при полиране на каменни подове. Настилката се обработва поетапно с намаляващи по абразивност диамантени инструменти до постигане на максимална гладкост.

След полиране и импрегнация някои бетони, в зависимост от състава им, придобиват гланц и блясък, много близък до този на полираните мозайки.   Лека ръчна  машина за  по-финно  заглаждане

Лека ръчна машина за по-финно заглаждане

Използваните при заглаждането на бетона диамантени дискове често създават представата, че тези инструменти са само за професионалисти и не всеки може да си ги позволи. Наистина диамантените дискове за рязане и полиране не са измежду най-евтините инструменти. Освен това те спадат към консумативите, които в процеса на работа се износват и трябва да се подменят с нови. Цената на един диск обаче зависи от неговите експлоатационни характеристики.

Изборът на машината и инструмента зависи само от вида и работата, която има да се върши. Ако сте захванали например облицовката на зидове и пътеки в градината със станалите особено модерни напоследък каменни плочи, без ъглошлифовъчна машина и диамантен диск няма да минете. Докато при рязането нещата са по-ясни, то доста по-малко познати са възможностите и техниката за шлифоване на бетонни повърхности.

В специализираните магазини има достатъчно видове инструменти за безпрашно циклене на бетон, циментови замазки, на мозайки, покрития от мраморни плочи и други каменни материали. Те са изключително полезни, когато се налага почистване на изтеклия през процепите на кофража циментов разтвор върху колони, пояси и греди, при подравняване и заглаждане на повърхността на отлети от бетон стени.   С машинното обработване процесът е по-лесен и удобен, не се вдига и прах.

С машинното обработване процесът е по-лесен и удобен, не се вдига и прах.

Незаменими са при обработката на бетонни изделия, чиято повърхност няма да се измазва, а ще остане открита.

Подберете си

машина, която работи

със специални

шлифовъчни дискове

с формата на чиния. Те са изработени от метал и най-често по периферията са със запоени абразивни сегменти. Това гарантира стопроцентова сигурност срещу откъртване на някой от тях по време на работа.

Те съдържат диамантени зърна, споени с подбрани метални сплави в зависимост от обработвания материал. Предлаганите дискове пък се делят най-общо на такива за шлифоване на бетонни повърхности, предимно от стар и добре втвърден бетон, абразивни материали, циментови замазки, както за гранит и други каменни материали.

Поради отделянето на голямо количество прах при сухото шлифоване изберете машина със специален защитен кожух и щуцер за свързване с професионална прахосмукачка. Такива машини имат и лесно сменяем защитен гумен маншон, който допълнително намалява отделянето на прах в околното пространство.

Практиката показва, че при работа с прахосмукачка запрашаването на околното пространство е минимално.

Бетонът може да се обработва както със сухо,така и с водно шлайфане. Сухото шлайфане и полиране на бетон се извършва с помощта на машина за шлайфане и полиране, към която има прикачена прахосмукачка, която изсмуква праха, образуван от шлайфането на бетона.

Процесът водно шлайфане и полиране на бетон се извършва с помощта на машина за шлайфане с прикачен към нея воден резервоар и ограничителна гума, която не позволява замърсяване на околните стени.

Непосредствено след шлайфането с машината използваме водосмукачки, които изсмукват кашата, образувана от триенето на диамантените инструменти по бетона.