Искат да им се преведат вземания на техен кредитополучател - "Петрокелтик", които вече са запорирани в полза на търговец на газ

Британският фонд Worldview Capital публикува в туитър съобщение, че ще се стремят към принудително изпълнение над активите на "Булгаргаз" заради неплащане. Дадени са инструкции на съдебни изпълнители за замразяване на активи на газовата компания за неплащане. Фондът е кредитор на добивната компания "Петрокелтик", която продаваше газ от находищата "Галата" и "Калиакра" на "Булгаргаз".  

Тези няколко изречения хвърлиха в смут клиенти на газовия доставчик заради евентуално замразяване на сметките му по средата на зимата.

От "Булгаргаз" заявиха, че не са им замразени сметки, а самите те са се оказали като пазители на едни пари в търговски спор, който започва от 2 ноември 2017 г. Тогава  на компанията е връчено съобщение от частен съдебен изпълнител за налагане на запор върху вземания на "Петрокелтик" от "Булгаргаз"  за доставки на газ. Той е искане на търговец, който има намерение да заведе иск срещу добивната фирма.  На "Булгаргаз" се забранява да предава запорираните вземания на "Петрокелтик". 

За самата ситуация "Петрокелтик" е уведомила "Булгаргаз"  и със същото писмо добивното предприятие отправя молба предстоящите плащания по фактури за доставка да не бъдат издължавани на тях, а да бъдат задържани по сметка на „Булгаргаз“  до друго нареждане от страна на съдебен изпълнител, съответно вдигане на запора, поради отпадане на основанието за блокиране на сумата“, цитат от писмото им. 

Освен това от начало на ноември 2017г. доставките на природен газ за „Булгаргаз“ ЕАД от „Петрокелтик“ ООД са преустановени.

На 5 януари три компании, които са регистрирани на Каймановите острови и са заложни кредитори на "Петрокелтик", са връчили нотариална покана на „Булгаргаз“ за изплащане на особен залог на "Петрокелтик", който е точно тези запорираните вземания. Фирмите  са "Уърлдвю И Ейч Ес Интернешанъл Мастър Фънд", "Уърлдвю Икономик Риковери Фънд" и "Плутос Ейджънси ЛЛС". 

"Към настоящия момент в „Булгаргаз“ не е постъпила информация за отпадане на основанието за вдигане на запора върху вземанията на „Петрокелтик“ ООД. Позицията на „Булгаргаз“ ЕАД е, че се касае за спор между местни търговски дружества и компетентен за неговото разрешаване е българският съд, съгласно действащото в страната законодателство. С оглед на това считаме, че изнесената в пресата информация би могла да създаде излишно напрежение, свързано със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната", се казва в съобщението до медиите на газовия доставчик.