Проекти за над 340 млн. лв. се изпълняват в Северозападна България по Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” (ОПИК), съобщи зам. икономическият министър Александър Манолев на среща във вторник с представители на областните администрации на Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Плевен. На нея бяха обсъдени мерки за насърчаване на регионалната политика и устойчивостта на проектите, финансирани с европейска безвъзмездна помощ.

Договорите, сключени по ОПИК в Северозападния регион, са около една трета от всички за страната. Една от причините е, че Северозападният регион за планиране е с приоритет при избирането на проекти по програмата и те получават по-висока оценка.

Над 157 млн. лв. безвъзмездно финансиране вече са усвоени от предприятията, а голяма част от останалите проекти са в процес на изпълнение.

Представители на областните администрации вече ще могат да участват като наблюдатели при мониторинга на проектите в района им, стана ясно на срещата. По този начин ще получават обратна връзка от предприемачите, какво може да се направи допълнително и как да се подобри бизнес средата.

За да няма фиктивно изпълнение на проектите в Северозапада, са направени промени в условията за участие в програмата, е съобщил Манолев.