Нови правила и за ъгловите парцели

Най-високата сграда в София може да е до 75 м. В центъра ограничението е още по-голямо - до 50 м, а в южните квартали отвъд околовръстното шосе ще е позволено строителството само на сгради до 15 м.

Това са част от новите предложения за промени в Закона за устройство и застрояване на София, които бяха обсъдени на обществена дискусия в парламента вчера. Предстои приемането на закона на второ четене.

Досега се предлагаше небостъргачите в София да бъдат до 125 м, като бяха определени 3 зони за строеж. Новата идея е зоните за небостъргачи да бъдат посочени с промени в Общия устройствен план, а не в закона. Това предложение на депутатите Александър Ненков от ГЕРБ и Искрен Веселинов от “Обединени патриоти” получи най-голяма подкрепа по на дискусията.

Общият устройствен план на София обаче ще се промени най-рано наесен, когато ще е готова Визията за София.

“Ограничението на височините до 75 м е добро предложение, още повече че според общинските правила проектите за сгради над 50 м минават през обсъждане”, каза главният архитект на София Здравко Здравков. Според него е важно да остане ограничението от 15 м за застрояването в южните квартали.

Нови правила ще има и за ъгловите парцели. Досега се предлагаше да отпадне текстът от закона за устройство на територията, който позволява в такива имоти да не се спазват ограниченията за интензивност и плътност на застрояването. Сега обаче те ще зависят от големината на парцела. “Това предложение ще осигурява покриването на калканите на съседните сгради, но няма да стърчат над тях”, каза още Здравков.