Руският президент Владимир Путин изрази готовност страната му да се включи отново в обсъжданията за подновяване на работата по проекта АЕЦ “Белене”.

Това е заявил Владимир Путин в телефонен разговор с българския премиер Бойко Борисов по повод националния празник на България, съобщи правителствената информационна служба.

Борисов е запознал Путин с идеята си за развитие на проекта като общобалкански и посочил, че тя е срещнала подкрепа от колегите му от страните от Западните Балкани.

По време на разговора е било обсъдено и развитието на газовия хъб “Балкан” и възможностите за директни доставки на газ за България при взаимноизгодни условия и пълни гаранции от страна на Европейската комисия.

В тази връзка беше коментирано и изграждането на газопровода “Турски поток”, като руският президент посочил, че проектът в голямата си част е изпълнен, а Борисов информирал, че се очаква на 1 юни да е готова интерконекторната връзка между България и Турция.

Разгледан беше и вариант за изграждане на отклонение от “Турски поток”, което да достига пряко до хъба. В такъв случай България ще може да транспортира руски природен газ през своята територия за Западна Европа.

По време на разговора е разгледана и възможността за посещение на руския президент в България по време на българското европредседателство.

Двамата са подчертали също, че се наблюдава напредък в отношенията в редица сфери на икономиката, в търговията и туризма.

Отчетено беше, че стокооборотът между България и Русия е нараснал с 24% през 2017 г.