Гинка Върбакова има на разположение 9 месеца, за да изплати цялата сума по продажбата на българските активи от ЧЕЗ - България, като срокът започва да тече от момента, в който българският регулатор одобри сделката. Това обясни пратеникът на Нова телевивизия в Прага Методи Владимиров.

В противен случай, ако тези пари не бъдат изплатени, в сделката ще влезе следващият кандидат за покупка на българските активи. Става въпрос за индийска кампания с интереси в българския бизнес.

Владимиров показа снимката на бизнесмена Томас Сплетка, третият по значение човек в ръководството на ЧЕЗ. Той отговаря за българските активи и тяхната продажба. Официално пред Нова от ЧЕЗ груп са заявили, че преди време са водили някакви разговори за придобиване на активи от българската компания. Но тогава българското правителство не е проявило интерес. Това е станало през януари 2017 г.

От финансовото министерство на Чехия, което притежава над 50 на сто от ЧЕЗ, са заявили пред Нова, че са получили сериозни уверения за финансирането на сделката и ръководството на ЧЕЗ нямало никакви съмнения около Гинка Върбакова.

Според източници на Нова Гинка Върбакова има подписан договор, според който през следващите 5 години няма право да препродава българските активи на ЧЕЗ. Важно за решаване на проблема е арбитражното дело, обясни Методи Владимиров. ЧЕЗ съди българската държава за около 500-600 млн. евро. Според чешки анализатори именно евентуалното споразумение по това дело от страна на България и Чехия може да бъде ключов момент при разрешаване на въпроса дали българското правителство ще може да се включи в сделката по придобиване на българските активи в ЧЕЗ.