Не познавам г-жа Гинка Върбакова и фирмите й, заяви бившият енергиен министър Трайчо Трайков по време на почивка в Специализирания съд, където тръгна дело за продажбата на 33% държавен дял в EVN.

"И ЧЕЗ и другите енергоразпределителни дружества от дълги години споделят за претенциите си, за разочарованието си и несъгласието с дейности, извършвани от държавата в лицето на различни правителства и различни състави на енергийния регулатор. Това е и причината да водят арбитражни дела", коментира Трайков.

Той добави, че би могъл да говори по същество на проблема, но не го прави, за да не попречи.

Коментирайки сделката за ЧЕЗ той уточни, че се поставят много въпроси, които не намират отговор и се създава усещане, че не се казва цялата истина.

Той уточни, че по времето, когато е бил министър, не му е известно да е имало намерение държавата да се включи в ЧЕЗ.

"Неслучайно държавата се оттегли, за да могат дружествата да постигнат определени цели и те бяха инвестиране, подобряване на дейността им. И това е очевидно от приватизацията насам. Трайков даде за пример, че откакто държавата се е оттеглила от електроразпределителните дружества загубите намалели повече от 2 пъти. Той даде за пример квартал "Столипиново" в Пловдив, където събираемостта вече била 90%.