34,5 млн. лв. за щастливи кокошки през 2018 година

  • 0
authorАвтор: Девора Недялкова

34,5 млн. лв. за щастливи кокошки през 2018 година

С предимство ще се гледат предложения, с които се осигурява свързаност с по-висок клас пътища.

Парите са за хуманно отношение към птиците

Над 34,5 млн. лв. ще бъдат предоставени на стопани за хуманно отношение към птиците. Средствата ще са насочени към осигуряване на чисти фуражи, повече площ на животно и комфорт по време на транспортирането им. Фермерите могат да подават документи за финансиране в областните дирекции от 13 до 20 март, съобщиха от фонд “Земеделие”. 

Подпомагането по схемата “Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците” е до 2022 г. Максималният бюджет за срока на прилагане е 172 764 450 лв.

Парите ще се дават годишно за покриване на разходи или пропуснати доходи на птицевъди. Те трябва да прилагат една или повече от мерките за период от най-малко 5 години. Държавната помощ има за цел да подкрепи земеделските стопани за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение.

Те трябва да са регистрирани земеделски производители, да не са предприятия в затруднения, да нямат задължения към фонд “Земеделие” или към държавния бюджет. Не трябва и броят на отглежданите птици да надвишава еднократния капацитет на обекта.

Стопаните ще

получават авансово

плащането

при отглеждане,

когато 50% от приходите за предходните две финансови години са от реализирани продажби от основната икономическа дейност. 

Изплащането на държавната помощ ще започне от 27 март 2018 г. Указанията по схемата са публикувани на сайта на фонд “Земеделие”, съобщиха от разплащателната агенция.

Птицевъдите могат да кандидатстват по няколко мерки за подпомагане.

Мярка А е насочена към използване на фуражи, съдържащи деоксиниваленол, не повече от 2,5 мг/кг. Влагането на веществото трябва да се ограничи заради вредното му въздействие върху здравето, имунитета и общото състояние на домашните птици. За да се постигнат заложените нива, животновъдите трябва да полагат допълнителни грижи. Те включват лабораторен контрол на фуражите поне четири пъти в годината и правилното им съхранение.

Птицевъдите трябва да поддържат дневник за отбелязване на температура в сградата, която трябва да е поне 5 градуса, да доказват какви инсектициди и репеленти срещу насекоми използват.

Осигуряване на свободна подова площ, не по-малка от 10% над задължителния стандарт, е изискването по Мярка Б. Тя се прилага само за родители кокошки, които се отглеждат за яйца или месо. Допустими за кандидатстване са

птицевъди, които

доброволно се

ангажират да

увеличат площта

над заложената в наредбата за ветеринарномедицинските изисквания. Така щели да се осигурят по-благоприятни условия за отглеждането на кокошки.

В момента 7 кокошки от месодаен тип могат да се разполагат на квадратен метър. Птиците за яйца са по-нагъсто - 9 броя на квадрат.

Увеличението на площта щяло да доведе до пропуснати ползи от 5,42 лв. за птица, обясняват от фонд “Земеделие”.

Оттам дават и подробни указания за алгоритъма на изчисление на броя - вземат се предвид капацитетът, площта, видът, подово ли ще е отглеждането и т.н.

По-голям комфорт при транспортирането на птици до кланиците ще се осигурява с 30% повече площ, както предвижда Мярка В. Доброволния ангажимент ще прилагат стопани на птици, при които е приключил периодът на угояване. Новите изисквания за кокошки носачки и бройлери са 208 кв. см., за килограм, а за гъски и пуйки - 137.

Превозът на птици ще трябва да се реализира чрез специализиран транспорт, в който независимо от сезона и температурните колебания се осигурява оптимален микроклимат. Превозвачът трябва да разполага с лиценз, контролен лист за извършена проверка от ветеринар и други документи.

Мярка Г е само за бройлери и е

насочена към

намаляване на

емисиите на амоняк

с 30%. Това ще стане чрез гарантиране на концентрация до 14 ppm чрез добавяне в постелята на силикатни минерали (перлит, алуминосиликати – каолин, бентонит, зеолит (клиноптилолит) и др.).

Високите концентрации на тези газове влияят негативно върху състоянието на бройлерите и увреждат здравето им. За да се постигнат по-ниските стойности, птицевъдите правят допълнителни разходи, но намаляват нежеланите емисии в околната среда.

Чрез запис в дневник ежедневно ще се отчита нивото на амоняк. Инспектори на агенцията по храните ще проверяват записите и ще измерват нивата в деня на проверката. Контролът включва и представяне на фактури, доказващи закупуването на заложените силикатни минерали. 

Стопаните ще получават годишна финансова подкрепа за хуманно отглеждане на птиците.

Вече приемат проекти за ремонт на улици

На 8 март стартира приемът на проекти за строителство и ремонта на улици и тротоари и съоръженията и принадлежностите към тях.

Бюджетът е 97 790 000 лв., а крайният срок за кандидатстване е 9 юли. Предложения се подават по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ИСУН), съобщиха от земеделското министерство.

Процедурата е част от мярка 7 “Основни услуги и обновяване на селата в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони. Максималният размер на общите допустими разходи по нея за един кандидат община е 10 000 000 евро. За един проект таванът е 600 000 евро за проект.

Тези средства трябва да спомогнат за намаляването на различията между селските и градските райони. Със създаването или рехабилитацията на инфраструктурата в селските райони се очаква да се намалят диспропорциите в териториалното разпределение на населението и обезлюдяването на селските райони.

“Населените места в селските райони в България ще станат привлекателни за бизнеса и за живеене чрез поддържането и стимулирането на тяхното икономическо, социално и културно развитие, изграждане на липсващата или рехабилитация на съществуващата публична техническа инфраструктура. По този начин ще се постигне както съхраняването на населените места, така и ще се осигури поддържането на образователните услуги и осигуряването на работни места”, се посочва в условията за кандидатстване.

Допустими кандидати са общини от селските райони, както и Велинград, Гоце Делчев, Карлово, Лом, Панагюрище и Петрич, но без административния им център. Няма да имат право да кандидатстват общини, които са подали вече предложения по други процедури, обявени през 2018 г. Допълнителни точки ще получават общини с високо ниво на безработица, както и такива от Северозападния район.

Голямо предимство ще имат инфраструктурните проекти, с които ще се осигури директна транспортна свързаност на населено място с по-висок клас републикански пътища.

Според условията за изпълнение одобреният проект трябва да бъде изпълнен до 36 месеца, смятано от датата на подписването на договора. Крайният срок обаче не може да е по-дълъг от 15 септември 2023 г.

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Двойно повече митничари, съкращават чиновници

Закриват митниците на 7 януари 2019 година, ще стават управления и дирекции Митниците в сегашния им вид ще бъдат закрити на 7 януари 2019 г., за да бъдат основно преструктурирани. Това е записано в проект за промени в Устройствения правилник на едната от двете приходни агенции, които са предложени от финансовия министър Владислав Горанов за

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

В пет града ще се търсят нови работници през 2019 г.

Очакванията за ръст на заетостта обаче са най-слаби от 4 г. насам През следващата година работодателите ще търсят нови служители във всички големи региони в страната, като основно те са съсредоточени в пет града. Това показва изследване на заетостта на “Менпауър груп”, което обхваща данни от 620 работодатели в пет региона в България.

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Хлябът трябва да се подбира според храната

Хлябът трябва да се подбира според храната

Ако е 100% ръжен, е като тухличка, останалото е лъжа Объл, красив, добре оформен, но никъде не е напукан, има формата на бял хляб, но на етикета пише, че ръжен. Това означава, че в него има поне 90% бяло брашно и 10% ръжено, обясняват експерти пекари част от заблудите, които прилагат търговци. 100% ръжен хляб може да има само в един вариант -

Фонд "Земеделие" преведе 4,3 млн. лева в помощ на 2841 животновъди

Фонд "Земеделие" преведе 4,3 млн. лева в помощ на 2841 животновъди

Държавен фонд "Земеделие" продължава изплащането на финансовата подкрепа на земеделските стопани в планинските райони. Днес са били преведени над 4,3 млн. лева на 2841 животновъди, съобщават от фонда. По схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и кози-майки в планински райони 2603-ма фермери са получили 3 787 448 лева получиха.

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

Голям растеж на гръцкия износ през октомври

За голям растеж на гръцкия износ през октомври информира в съобщение Гръцкият съюз на износителите, цитиран от агенция АНА-МПА. Според анализа на Центъра за експортни изследвания, който се основава на неокончателни данни на гръцката статистическа служба, през октомври износът на страната е нараснал с около 24 процента на годишна база и възлиза на

С 1,35 млрд. лв. от излишъка правят “Хемус”, ще я строи държавна компания

С 1,35 млрд. лв. от излишъка правят “Хемус”, ще я строи държавна компания

До 2021 г. трябва да са готови 134 км до Велико Търново С 1,35 млрд. лева от излишъка в бюджета ще се изградят още 134,2 км от магистрала “Хемус” и така тя ще достигне Велико Търново. Правителството взе решение да отпусне допълните средства на редовното си заседание в сряда. На него присъстваха и кметове от региона - на Варна, Търговище, Севлиево,

Най-коментирани

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Събират разделно отпадъците на близо 6,4 милиона българи от 183 общини

Близо 6,4 млн. души от 183 общини са обхванати от разделното събиране на отпадъци в момента. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на заключителния форум "Зелена икономика", който се състоя в София хотел Балкан, съобщи БТА. В България са рециклирани 917 000 тона битови отпадъци през 2016 г.

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

Красивите лица, които управляват над 67 млрд. лева

На върха на две от най-големите банки в България са жени, към тях скоро ще се присъедини и трета Образът на жените като мениджъри, които поемат по-малко рискове и които е малко вероятно да прахосат финансите на банката, която управляват, е погрешен и това трябва да се взема под внимание. Изненадващата констатация е записана в доклад на

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Чакат инфлацията, за да вдигнат цената на водата

Увеличението е от 1 януари, най-много е в Бургас и София Инфлацията за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР, чийто председател е Иван Иванов, ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

7 правила за наистина изгодни намаления

7 правила за наистина изгодни намаления

Или как да разберете дали промоциите дават това, което обещават Проверките на Комисията за защита на потребителите показват, че търговците знаят какви законови изискванията трябва да спазват при кампаниите за намаления на цените, но винаги има някои, които опитват да нарушават правилата. Особено пък преди Коледа,

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Градска железница свързва Казичене с Банкя

Откриват градска железница по линията Казичене – Банкя. Първата мотриса потегли днес в 12:05ч. и ще стигне до крайната си точка за час и десет минути, предаде Би Ти Ви. „Идеята е да направим нова градска железница, която да свързва кварталите на София. В последствие идеята ни е да се свързва Перник със София.

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Левон Хампарцумян: Не се очаква рязко повишаване на лихвите

Финансистът Левон Хампарцумян, който стана „Банкер на 2018 г.” коментира проблемът с хроничната бедност пред Би Ти Ви. По думите му страната ни винаги е била най-бедната държава в Европа, дори по времето на комунизма. „През 1944 г. България е на същото икономическо положение като Дания – селскостопански държави с наченки на индустрия.

Срамните тайни на хляба

Срамните тайни на хляба

Правят го с боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори и овкусители Боядисано брашно, овлажнители, омекотители, ензими, към тях ароматизатори, овкусители. Това са част от срамните тайни на българския хляб. Че черният, смятан за по-здравословен е всъщност боядисан, е известно отдавна.

Банско подарява кола за старта на сезона

Банско подарява кола за старта на сезона

Курортът отваря тържествено на 15 декември Чисто ново Audi A3 ще чака своя пръв притежател следващата събота, 15 декември, на Бъндеришка поляна. Автомобилът може да бъде спечелен в играта “Ловци на съкровища” - една от многото, които ще отбележат стартирането на ски сезона тази година. В приключението могат да се включат всички желаещи да

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Путин: Южна Европа може да се включи към "Турски поток" през Гърция

Руският президент Владимир Путин не изключи възможността Южна Европа да се включи към "Турски поток" през Гърция, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Путин каза това на съвместна пресконференция след разговори с гръцкия премиер Алексис Ципрас. "Готови сме да реализираме заедно с Гърция големи инфраструктурни енергийни проекти.

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Рокади в борда на директорите на БДЖ: 2-ма шефове уволнени, нови на техните места

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков извърши промени в състава на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД, съобщи на сайта си ведомството. С протоколно решение на министъра като членове на Съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" ЕАД са избрани Григори Григоров и Светломир Николов.

Младен Маринов: Коледните бонуси на полицаите ще са по 100 лева, няма повече пари

Младен Маринов: Коледните бонуси на полицаите ще са по 100 лева, няма повече пари

Коледните бонуси на полицаите ще са по 100 лева, защото няма пари за повече, каза вътрешният министър Младен Маринов пред журналисти в коментар на искането на СФСМВР парите за Коледа да са по 385 лева, цитиран от БТА. Маринов разпоредил проверка как са харчени парите на МВР и станало ясно, че след като били платени заплатите за декември,

България получи покана за членство в Световната организация на свободните зони

България получи покана за членство в Световната организация на свободните зони

България получи покана за членство в Световната организация на свободните зони. Това е станало по време на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и изпълнителния директор на международната организация Самир Хамроуни, съобщиха от министерството. Регистрирана в Женева и със седалище в Дубай,

Чрез електронен калкулатор всеки може да изчисли данъка на колата си сам

Чрез електронен калкулатор всеки може да изчисли данъка на колата си сам

По предложение на Столична община, "Информационно обслужване" АД изработи електронен калкулатор, чрез който всеки собственик на моторно превозно средство в София може да изчисли какъв данък МПС ще дължи за 2019 г. Това съобщиха от общината. Новата формула, по която се формира данъкът за моторните превозни средства от 2019 г.

От 17 декември започва продажбата на електронните винетки

От 17 декември започва продажбата на електронните винетки

От 17 декември започва продажбата на електронни винетки от сайта bgtoll.bg и мобилното приложение. Цената на електронните винетки остава същата, както на стикер винетките. Това заяви в интервю пред БНТ професор Олег Асенов, експерт към Агенция ,,Пътна инфраструктура“. Той обяви, че се въвежда нова винетка – уикенд винетка, чиято цена е 10 лв.

С 1,35 млрд. лв. от излишъка правят “Хемус”, ще я строи държавна компания

С 1,35 млрд. лв. от излишъка правят “Хемус”, ще я строи държавна компания

До 2021 г. трябва да са готови 134 км до Велико Търново С 1,35 млрд. лева от излишъка в бюджета ще се изградят още 134,2 км от магистрала “Хемус” и така тя ще достигне Велико Търново. Правителството взе решение да отпусне допълните средства на редовното си заседание в сряда. На него присъстваха и кметове от региона - на Варна, Търговище, Севлиево,

Заради BG полици на коли в чужбина Брюксел ни сложи мониторинг  над “Зелена карта”

Заради BG полици на коли в чужбина Брюксел ни сложи мониторинг над “Зелена карта”

Български компании не плащали щети при катастрофи зад граница Международната система “Зелена карта”, базирана в Брюксел, постави мониторинг над българското бюро заради неплащане на щети, причинени от застраховани у нас автомобили в чужбина, научи “24 часа”. Председателят на бюрото Орлин Пенев във вторник бе с изключен мобилен телефон и до

Звезда на славата за 41 от "Медийна група България"

Звезда на славата за 41 от "Медийна група България"

Изпращаме 2018 г. с твърдо лидерско място на сайта на “24 часа”, нова платформа от Google, тв предаването TrendY и възроденото списание “Космос” 2018-а е годината на твърдата лидерска позиция на сайта на вестник “24 часа” и на раждането на три важни медийни продукта. Телевизионното предаване TrendY в БНТ, което се прави от екипа репортери,

Премиер, министър, парламент и 60 000 българи подкрепят строителите (Обзор)

Премиер, министър, парламент и 60 000 българи подкрепят строителите (Обзор)

Тази година компаниите предали над 50 км първокласни пътища, а лот 3.3 от “Струма” - 5 месеца по-рано Премиер, парламент и министър, държавни институции и над 60 хил. българи подкрепиха строителния бранш в призива му да не бъде употребяван в политически цели и злепоставян с атаки пред обществото и Европа.

Михаела Калайджиева става директор в “Теленор”

Михаела Калайджиева става директор в “Теленор”

Тя ще отговаря за правните отношения и регулацията От 1 януари 2019 г. Михаела Калайджиева се присъединява към висшия мениджърски екип на “Теленор” като главен директор “Корпоративна политика”, съобщиха от телекома. Така тя се връща отново в телекома, където заемаше сходна длъжност в продължение на първите 7 години от съществуването му.

Когато искате да  върнете стока

Когато искате да върнете стока

Правото ви е безусловно, щом сте я купили по интернет. В реален магазин зависи от търговеца Старахте се да изберете най-хубавите подаръци за семейството и приятелите си, но изведнъж разбирате, че дъщеря ви тийнейджърка вече не иска тези маратонки, а онези. На малкия ви син Дядо Коледа донесе същата кола, каквато подари и собствената му баба.