Парите са за хуманно отношение към птиците

Над 34,5 млн. лв. ще бъдат предоставени на стопани за хуманно отношение към птиците. Средствата ще са насочени към осигуряване на чисти фуражи, повече площ на животно и комфорт по време на транспортирането им. Фермерите могат да подават документи за финансиране в областните дирекции от 13 до 20 март, съобщиха от фонд “Земеделие”. 

Подпомагането по схемата “Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците” е до 2022 г. Максималният бюджет за срока на прилагане е 172 764 450 лв.

Парите ще се дават годишно за покриване на разходи или пропуснати доходи на птицевъди. Те трябва да прилагат една или повече от мерките за период от най-малко 5 години. Държавната помощ има за цел да подкрепи земеделските стопани за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение.

Те трябва да са регистрирани земеделски производители, да не са предприятия в затруднения, да нямат задължения към фонд “Земеделие” или към държавния бюджет. Не трябва и броят на отглежданите птици да надвишава еднократния капацитет на обекта.

Стопаните ще

получават авансово

плащането

при отглеждане,

когато 50% от приходите за предходните две финансови години са от реализирани продажби от основната икономическа дейност. 

Изплащането на държавната помощ ще започне от 27 март 2018 г. Указанията по схемата са публикувани на сайта на фонд “Земеделие”, съобщиха от разплащателната агенция.

Птицевъдите могат да кандидатстват по няколко мерки за подпомагане.

Мярка А е насочена към използване на фуражи, съдържащи деоксиниваленол, не повече от 2,5 мг/кг. Влагането на веществото трябва да се ограничи заради вредното му въздействие върху здравето, имунитета и общото състояние на домашните птици. За да се постигнат заложените нива, животновъдите трябва да полагат допълнителни грижи. Те включват лабораторен контрол на фуражите поне четири пъти в годината и правилното им съхранение.

Птицевъдите трябва да поддържат дневник за отбелязване на температура в сградата, която трябва да е поне 5 градуса, да доказват какви инсектициди и репеленти срещу насекоми използват.

Осигуряване на свободна подова площ, не по-малка от 10% над задължителния стандарт, е изискването по Мярка Б. Тя се прилага само за родители кокошки, които се отглеждат за яйца или месо. Допустими за кандидатстване са

птицевъди, които

доброволно се

ангажират да

увеличат площта

над заложената в наредбата за ветеринарномедицинските изисквания. Така щели да се осигурят по-благоприятни условия за отглеждането на кокошки.

В момента 7 кокошки от месодаен тип могат да се разполагат на квадратен метър. Птиците за яйца са по-нагъсто - 9 броя на квадрат.

Увеличението на площта щяло да доведе до пропуснати ползи от 5,42 лв. за птица, обясняват от фонд “Земеделие”.

Оттам дават и подробни указания за алгоритъма на изчисление на броя - вземат се предвид капацитетът, площта, видът, подово ли ще е отглеждането и т.н.

По-голям комфорт при транспортирането на птици до кланиците ще се осигурява с 30% повече площ, както предвижда Мярка В. Доброволния ангажимент ще прилагат стопани на птици, при които е приключил периодът на угояване. Новите изисквания за кокошки носачки и бройлери са 208 кв. см., за килограм, а за гъски и пуйки - 137.

Превозът на птици ще трябва да се реализира чрез специализиран транспорт, в който независимо от сезона и температурните колебания се осигурява оптимален микроклимат. Превозвачът трябва да разполага с лиценз, контролен лист за извършена проверка от ветеринар и други документи.

Мярка Г е само за бройлери и е

насочена към

намаляване на

емисиите на амоняк

с 30%. Това ще стане чрез гарантиране на концентрация до 14 ppm чрез добавяне в постелята на силикатни минерали (перлит, алуминосиликати – каолин, бентонит, зеолит (клиноптилолит) и др.).

Високите концентрации на тези газове влияят негативно върху състоянието на бройлерите и увреждат здравето им. За да се постигнат по-ниските стойности, птицевъдите правят допълнителни разходи, но намаляват нежеланите емисии в околната среда.

Чрез запис в дневник ежедневно ще се отчита нивото на амоняк. Инспектори на агенцията по храните ще проверяват записите и ще измерват нивата в деня на проверката. Контролът включва и представяне на фактури, доказващи закупуването на заложените силикатни минерали. 

Стопаните ще получават годишна финансова подкрепа за хуманно отглеждане на птиците.

Вече приемат проекти за ремонт на улици

С предимство ще се гледат предложения, с които се осигурява свързаност с по-висок клас пътища.
С предимство ще се гледат предложения, с които се осигурява свързаност с по-висок клас пътища.

На 8 март стартира приемът на проекти за строителство и ремонта на улици и тротоари и съоръженията и принадлежностите към тях.

Бюджетът е 97 790 000 лв., а крайният срок за кандидатстване е 9 юли. Предложения се подават по електронен път чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ИСУН), съобщиха от земеделското министерство.

Процедурата е част от мярка 7 “Основни услуги и обновяване на селата в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони. Максималният размер на общите допустими разходи по нея за един кандидат община е 10 000 000 евро. За един проект таванът е 600 000 евро за проект.

Тези средства трябва да спомогнат за намаляването на различията между селските и градските райони. Със създаването или рехабилитацията на инфраструктурата в селските райони се очаква да се намалят диспропорциите в териториалното разпределение на населението и обезлюдяването на селските райони.

“Населените места в селските райони в България ще станат привлекателни за бизнеса и за живеене чрез поддържането и стимулирането на тяхното икономическо, социално и културно развитие, изграждане на липсващата или рехабилитация на съществуващата публична техническа инфраструктура. По този начин ще се постигне както съхраняването на населените места, така и ще се осигури поддържането на образователните услуги и осигуряването на работни места”, се посочва в условията за кандидатстване.

Допустими кандидати са общини от селските райони, както и Велинград, Гоце Делчев, Карлово, Лом, Панагюрище и Петрич, но без административния им център. Няма да имат право да кандидатстват общини, които са подали вече предложения по други процедури, обявени през 2018 г. Допълнителни точки ще получават общини с високо ниво на безработица, както и такива от Северозападния район.

Голямо предимство ще имат инфраструктурните проекти, с които ще се осигури директна транспортна свързаност на населено място с по-висок клас републикански пътища.

Според условията за изпълнение одобреният проект трябва да бъде изпълнен до 36 месеца, смятано от датата на подписването на договора. Крайният срок обаче не може да е по-дълъг от 15 септември 2023 г.