Българите подават най-много сигнали за дрехи и детски артикули

Детските играчки и автомобилите са артикулите, за които най-често има сигнали за опасност и които най-често се изтеглят от пазара в страните от Европейския съюз. Това показва доклад на Европейската комисия за системата за бърз обмен на данни за опасни изделия RAPEX, публикуван в понеделник. RAPEX бе създадена през 2003 г. и чрез нея и сайта, който поддържа, всички европейски страни членки се уведомяват взаимно за опасни нехранителни стоки.

През 2017 г. чрез системата са изпратени 2201 сигнала, много от които са довели до изтегляне на стоките от пазара.

Най-много - 29%, от сигналите са били за детски играчки. 20% са за моторни превозни средства.

Следват облекла, текстилни изделия и модни стоки, за които са 12% от оплакванията. 6% са за електрически уреди и оборудване, а 5% - за принадлежности за грижи за децата.

Сигналите са най-често за опасности от наранявания (28%) или химическо натравяне (22%).

Данните показват, че най-много сигнали от България се подават за дрехи (55%), детски принадлежности (14%) и лазерни показалки (8%). 32% от оплакалите се българи са се опасявали от наранявания, 26% - от задавяне, а 14% от задушаване.

Над половината от оплакванията за стоки в ЕС - 53%, се подават за продукти от Китай. Авторите на доклада подчертават, че Европейската комисия си сътрудничи редовно с китайските власти за преодоляване на проблема и през последната година сигналите срещу китайски стоки поне не се увеличават в сравнение с предната година.

26% от сигналите са срещу продукти с европейски произход. Те са се увеличили с 3% спрямо 2016 г. и това се дължи предимно на моторните превозни средства, които главно са били произведени в ЕС.

През тази година ЕК отчита повишен брой сигнали за опасности, свързани с автомобили - например опасност от пожар.