Решения в енергетиката е редно да се вземат в много дълъг хоризонт - 10 години напред. Не сме в такава ситуация.  Това каза за БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

"Темата ЧЕЗ не е абстрактна. Случаят изисква техническа и политическа реакция. Някой би могъл да ни обвини в прибързани действия, но не и в липсата на реакция. Когато чуждо дружество в чужда държава провежда процедура, за мен е подозрително страната да знае в момента на избора. Съмнително би било всеки освен комисията по избора да знае кой е избран за купувач. Кой е купувач в реално време няма как да знаем", каза Дончев.

"Ще ми е трудно да ви заредя по темата с шокиращи подробности. Не мога да претендирам, че знам такива. Още нямаме категоричен отговор дали българската държава ще е съдружник в сделката. Това което знам е, че банковите документи имат малко общо с финалния списък от институции, които ще представят пари за сделката", добави още той.

"Критиките на опозицията не са в една и съща тоналност. Чувам, че Борисов стоял зад сделката, после че правителството било най-големия душманин на ЧЕЗ. Няма как и двете да са верни.  Щом има съмнения и страхове нито един политик няма право да вдига рамене и да казва "Ние друго не можем да направим". Ако няма доверие на потребители и институции нормалната работа на едно такова дружество е невъзможна. Ситуацията е такава, че изискваше изънредна мярка", каза още Дончев.

"Не знам за опора на Гинка Върбакова във властта. Позицията и действията на властта не дават повод за подобни укори", добави той.