Нови над 109 млн. евро ще бъдат инвестирани по Програма "Интеррег V -A Румъния - България 2014-2020 г." в пограничния регион между двете страни. Това е станало известно по време на десетото заседание на Комитета за наблюдение на европейската трансгранична програма във Велико Търново, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

То е било съпредседателсвано от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. На заседанието са били одобрени общо 74 нови проекти между партньори от двете страни в рамките на третата покана за проектни предложения.

Деница Николова е отбелязала, че сред одобрените проекти има два на Агенция "Пътна инфраструктура" и се отнасят до рехабилитация на важни пътни отсечки в Северна и Северозападна България, което е от изключително значение за свързаността. Близо 4 млн. евро ще бъдат вложени в рехабилитация на около 10 км от третокласния път Гулянци - Долна Митрополия на територията на област Плевен. Вторият проект е за близо 3 млн. евро и предвижда модернизация на 7,7-километров участък от пътя Костинброд-Берковица-Монтана, с което ще се осигури и достъп на град Берковица до транспортен коридор IV.

Сред одобрените проекти е и "Усъвършенстване на съвместните действия за реагиране при аварийни ситуации" на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", който ще се финансира с над 1 млн. евро. С над 3 млн. евро ИА "Морска администрация" ще създаде Аварийни спасителни центрове в Русе, Лом и Турну Мъгуреле с цел превенция и преодоляване на бедствия във връзка с навигацията по Дунав.