Общия размер събрано ДДС за 17-годишния период от 2000 г. до 2017 г. е близо 200 млрд. лева. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента. "Темата с несъбраното ДДС е много голяма и на фона на един отговор на НАП към едно юридическо лице с нестопанска цел се повдигна този дебат. Ние в министерството го водим отдавна и сме предвидили промени заради нелоялни търговци, които избягват плащането на ДДС, прехвърляйки собствеността на малоимотни граждани и премахвайки всякакви възможности държавата да реализира приходите", допълни още финансовия министър.

Горанов поясни, че бизнеса се опитва да задържи данъка за себе си, тъй като е прехвърляем данък и е лесно по веригата некоректния търговец да реши, че му се полага. Той добави, че е ежедневна битка, като всяка година актуализират законодателството, за да се попречи прехвърлянето на малоимотни граждани. Министърът заяви, че се работи по казуса и при проследяване в годините се вижда положителен ефект, но не е изчерпан. Той добави, че този проблем се наблюдава и в държавите членки и се обсъжда изменение в директивата по ДДС, което да даде възможност на страните в ЕС за допълнителни механизми, като разширяване обхвата на обратно начисляване. Горанов заяви, че проблема е за цяла Европа и се измерва около 20%.

За великденските добавки на пенсионерите министърът каза, че трябват още няколко дни, за да се анализира възможността за надбавките. "Той сигурно си ги има в бюджета, за да ги плати. Не му е работа на министър Петков", така Горанов коментира изказване на социалния министър Бисер Петков за надбавките и добави, че предполага, че Петков е цитирал какво е било предишни пъти.