Нов завод в Девня ще строи пловдивското дружество “Хъс”. Той ще бъде на мястото на фалиралата компания “Полимери”, която “Хъс” закупи в началото на юни 2017 г.

Това става ясно от съобщение на сайта на Регионалната инспекция по околна среда, пред която “Хъс” е представила инвестиционното си намерение. В него се казва, че пловдивската компания планира “възстановяване производството на неорганични хлорни продукти в България чрез изграждане на инсталации за високотехнологична и екологична хлоралкална електролиза”. Заводът ще бъде за неорганични химически вещества - течен хлор, натриева основа, солна киселина, натриев хипохлорит и ферихлорид.

Хлоралкалната електролиза се извършва чрез използването на очистен разсол и вакуумна сол. Тази технология не генерира отпадъци.

От съобщението обаче става ясно, че “Хъс” е станала собственик и на отпадъци, които са генерирани от фалиралата “Полимери”. Фирмата ще трябва да възстанови за своя сметка качеството на околната среда, включително и да рекултивира депото за карбонатен шлам.