Нито една топлоцентрала не е застрашена от затваряне, заяви в интервю за БТА Кремен Георгиев - председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България /АТДБ/.

По думите му параметрите, изискуеми от Европейския съюз, са постижими с минимални усилия. На въглища работят централите в Перник, Русе, Сливен и Габрово. Навсякъде, където е необходимо, са изградени сероочистващи инсталации. "Налагат се по-ниски нива на вредни емисии. В това няма нищо лошо и не означава затваряне", посочи Георгиев. Според него видът гориво не е определящ за цената на топлоенергията, тя е индивидуална за всяка "Топлофикация", но е горе-долу в диапазона 50-70 лв./мгвтч без ДДС. По цена, определена от КЕВР, традиционно най-евтина е топлоенергията в Плевен и Бургас. Със системата от отстъпки, която е разработена и се прилага в "Топлофикация" - Перник, тя става топлофикационното дружество с най-евтино парно в страната, каза Георгиев. По думите му централното парно отопление като съчетанието между приемлива цена и комфорт няма конкуренция.

От гледна точка на управление на технологичния процес всички топлофикационни предприятия са модерни, навсякъде има компютъризирани системи, които управляват процесите, заяви Георгиев. Като най-нови той определи генериращите мощности в газовите топлофикации - газовите двигатели с генератори и газовите турбини в Плевен и Пловдив.

Според Георгиев няма проблем, свързан със състоянието на топлофикациите, който да буди безпокойство, или да налага крути мерки, да се правят огромни инвестиции. Което по думите му не означава застопоряване на съществуващото ниво. Затова всяка "Топлофикация" ежегодно изготвя амбициозни ремонтни инвестиционни програми. Реализацията им между 30 и 50 процента е добър резултат и основание за спокойно посрещане на следващия отоплителен сезон, увери председателят на АТДБ.

Всички топлофикации в страната обсъждат идеята за използване на слънчевата енергия за производство на гореща вода. Тя обаче все още никъде не е реализирана, намира се в предпроектна фаза. Очакват се инвестиционни намерения от всички топлофикации.

У нас има 12 топлофикационни дружества - в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Враца, Велико Търново, Габрово, Разград, Сливен и Перник. Те отопляват приблизително 50 процента от сградния фонд в посочените градове.