Китай и ЕС трябва да защитят заедно многостранната търговска система и да се отнасят спокойно към различията помежду си, заяви ръководителят на дипломатическата мисия на Пекин в Брюксел Джан Мин по време на обяд вчера, даден от Белгийско-китайската търговско-икономическа комисия.

За последните поредни 14 години ЕС се наложи като най-големият търговски партньор на Китай, а Китай е втория по-големина за ЕС. Към момента общият обем на инвестициите на ЕС в Китай е 121,9 милиарда долара, а тези на Китай в ЕС – 806 милиарда. Търговско-икономическите отношения между тях вече са базирани на „интегрирани интереси“, подчерта Джан Мин.

В същото време около инициативата „Един пояс, един път“ се обединяват икономиките в Азия, Тихия океан и Европа и в бъдеще търговско-икономическите връзки между Китай и ЕС ще продължат да се заздравяват.

През следващите 15 години Китай ще внесе стоки за 24 трилиона долара, ще привлече 2 трилиона преки инвестиции и ще инвестира същата сума в чужбина, а китайските туристи в чужбина ще надхвърли 2 милиарда, прогнозира Джан Мин. Според него всичко това ще предостави шансове за сътрудничество между тях.

Към момента взаимните инвестиции между Китай и ЕС заемат само малък дял от общия обем на инвестициите им в чужбина, което не отговаря на икономическия им обем. В бъдеще те трябва да насърчат взаимните инвестиции, подчерта още той.