Министър Владислав Горанов предлага да отпадне изискване за обезпечение

Складодържателите и получателите на нефт да нямат задължение за внесен капитал в размер на 3 000 000 лв. при искане за лиценз. Това предлага финансовият министър Владислав Горанов с препоръки за отпадане на част от текстове от закона за горивата, научи “24 часа”.

Със законопроекта се въвежда и изискване за минимален складов капацитет. Горанов посочва, че това също ще бъде в противоречие с европейското законодателство, защото представлява ограничение на свободата.

Да отпаднат и обезпеченията, които предвижда законопроектът, предлага още министърът. Той посочва, че изискване и по закона за горивата може да натовари бизнеса и той да дължи обезпечения по няколко закона. Внесеният от Емил Димитров законопроект предвижда обезпеченията да гарантират непогасени изискуеми задължения,

В законопроекта е разписано да се изисква обезпечение в размер на 500 000 лв. за търговия на едро и съхранение на нефтени продукти, а за търговците на дребно - 20 хил. лв.

Горанов посочва, че изискванията лицата, които търгуват на дребно, да имат дистанционна връзка с Националната агенция за приходите, е аналогично с друг закон. Министърът предлага първо лицето да получи регистрация по закона за горивата и после да има дистанционна връзка с НАП, а не обратното.

Законът мина на първо гласуване в парламента и предстои да бъдат разгледани предложенията, внесени преди второ четене.